Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οι εντάσεις απλώνονται απ' το βορρά έως το νότο

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Σε κλίμακα μεγαλύτερη από ποτέ» θα πραγματοποιηθούν φέτος οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που κάθε χρόνο κάνουν ΗΠΑ και Νότια Κορέα στην περιοχή, όπως είπε και ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας, Χαν Μιν-κοο, μιλώντας χτες στη Βουλή της χώρας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στα στρατιωτικά γυμνάσια που ξεκινούν στις αρχές του Μάρτη «θα συμμετάσχουν 15.000 Αμερικανοί», ενώ πέρυσι πήραν μέρος 12.000. Από την πλευρά της Ν. Κορέας πέρυσι είχαν κινητοποιηθεί 210.000 άνδρες.

Επιπλέον, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι ξεκίνησαν οι συνομιλίες με τις αμερικανικές αρχές για την εγκατάσταση του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD. Και ενώ στη βορειοανατολική Ασία εντείνεται η στρατιωτική «κινητικότητα» με πρωταγωνιστή τις ΗΠΑ, στα νοτιότερα της ίδιας περιφέρειας, το «θερμόμετρο» επίσης ανεβαίνει, με νέα αφορμή τα δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ για τα αντιπυραυλικά συστήματα που η Κίνα εγκαθιστά σε νησιά της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, που μάλιστα είναι διαφιλονικούμενα.

Χτες, το κινεζικό υπουργείο Αμυνας μίλησε για ζήτημα που είναι γνωστό από παλιά και γίνεται ρητή αναφορά στην ανάπτυξη δύο μπαταριών οκτώ εκτοξευτών πυραύλων εδάφους - αέρους HQ, όπως και ενός συστήματος ραντάρ στο νησί Γιονγκσίνγκ των νησιών Σίσα της Κίνας, ενώ συμπληρώνεται πως «η Κίνα έχει νόμιμα δικαιώματα να αναπτύξει αμυντικές υποδομές μέσα στην επικράτειά της ώστε να διαφυλάξει την εθνική της εδαφική κυριαρχία και ασφάλεια».

Παρέμβαση για την κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα έκανε χτες και η ΕΕ εν αναμονή απόφασης που εκκρεμεί από διεθνές δικαστήριο για προσφυγή που έκαναν οι Φιλιππίνες κατά της Κίνας (για εδαφικές διαφορές στην επίμαχη περιοχή). Στη διάρκεια εκδήλωσης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον, ο Κλάους Μπότζετ, στέλεχος της ΕΕ, τόνισε: «Αν ομόφωνα στηρίξουμε τη διεθνή νομοθεσία αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα και θα είναι δύσκολο να αγνοηθεί από την Κίνα». Ακόμα, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν εξαιρετικές στρατιωτικές ικανότητες σε Ασία, Ειρηνικό αλλά και ότι η ΕΕ «υποστηρίζει σθεναρά την αμερικανική εγγύηση του διεθνούς δικαίου στην Ασία».

Στην ίδια εκδήλωση η Εϊμι Σιράιτ, αναπληρώτρια βοηθός του Αμερικανού υπουργού Αμυνας για την περιοχή της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας, είπε ότι δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα «πρέπει να είναι έτοιμες να κάνουν σαφές πως θα υπάρξουν συνέπειες για όποιον δε σεβαστεί τις αποφάσεις του δικαστηρίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ