Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Προβάδισμα στο «Οχι» σε τέταρτη θητεία Μοράλες

ΛΑ ΠΑΖ.--

Δημοψήφισμα για το αν ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, θα μπορεί να είναι υποψήφιος και για νέα πενταετή θητεία στις εκλογές του 2019, την τέταρτη συνεχόμενη από το 2006, που εκλέχτηκε πρώτη φορά, έγινε την περασμένη Κυριακή. Ο Μοράλες, που είναι ο πρώτος πρόεδρος ιθαγενής της φυλής Αϊμάρα και επικεφαλής της Ομοσπονδίας των καλλιεργητών των φύλλων κόκας (που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη χώρα αυτή), με το δημοψήφισμα ουσιαστικά ζητούσε την αλλαγή του συντάγματος για τη θητεία του ανώτατου αξιώματος της χώρας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα που έδωσε η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της χώρας, στο περίπου 75% των καταμετρημένων ψήφων στη Βολιβία και 33 χώρες του εξωτερικού, το «Ναι» σε τέταρτη θητεία του Μοράλες συγκέντρωνε το 44,8% και το «Οχι» 55,2%. Η αντιδραστική αντιπολίτευση άρχισε γρήγορα, με τα πρώτα exit polls, τους πανηγυρισμούς, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της χώρας, Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, κάλεσε τους πολίτες να περιμένουν με υπομονή τα τελικά αποτελέσματα. Στις κάλπες είχαν προσκληθεί γύρω στα 6,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Ο Μοράλες είχε αναδειχτεί Πρόεδρος το 2005 με 53,7%, το 2009 με 64,2% και το 2014 με 62%, ενώ είχε κερδίσει και τρία δημοψηφίσματα που προκάλεσε η αντιπολίτευση (στο λεγόμενο «Κίνημα για το Σοσιαλισμό» - ΜΑS) την πτώση του Προέδρου. Η πολιτική σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης που εφαρμόζει, μπορεί να άμβλυνε ορισμένα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, ωστόσο δεν άλλαξε την καπιταλιστική βάση της οικονομίας της χώρας. Πάντως, ο Μοράλες σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι «ακόμα και αν κερδίσει το "Οχι", ο αγώνας ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό θα συνεχιστεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ