Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει να αναζητά «ανοικοδόμηση» της ΕΕ

και διακηρύσσει πιο «δυναμική» επάνοδο στην εξωτερική πολιτική

ΡΩΜΗ.--

Το ιταλικό κεφάλαιο μέσω της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να αναδείξει το προσφυγικό ζήτημα στην πραγματικότητα για να διεκδικήσει καλύτερη θέση στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

«Η Ευρώπη έχει φτάσει σε ουσιαστικό σταυροδρόμι: `Η αλλάζει οικονομική πολιτική και προσέγγιση στο μεταναστευτικό ή κινδυνεύει να ακυρώσει την όλη τεράστια προσπάθεια οικοδόμησής της», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Ματέο Ρέντσι, σε δηλώσεις, που έκανε με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το σχηματισμό της κυβέρνησής του, χαρακτηρίζοντας «αναποτελεσματική» την «παρούσα μορφή» της Ευρώπης και ισχυριζόμενος ότι «η Ρώμη εργάζεται για να πετύχει την ανοικοδόμηση του ευρωπαϊκού ιδεώδους».

Αξιοποιώντας και πάλι το «παζάρι» γύρω από το Προσφυγικό, για να ζητήσει μεγαλύτερη «ευελιξία» στήριξης της αστικής τάξης που εκπροσωπεί, πρόσθεσε πως «όταν έρθει η ώρα να σχεδιαστεί η χρηματοδότηση, θα είναι αδύνατο να μη λαμβάνεται υπόψιν το γεγονός ότι ορισμένοι βλέπουν την αλληλεγγύη ως κάτι μονόπλευρο».

Μεταξύ άλλων, ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι «λέμε όχι στη λιτότητα ως αυτοσκοπό, διότι σκοτώνει τον ασθενή. Δεν θέλουμε να παραβιάσουμε τους κανόνες, αλλά να κάνουμε χρήση των όσων προβλέπει η ευελιξία», ενώ αξιοποιώντας και τους ανταγωνισμούς που αποτυπώνονται στη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση, σε άλλη του συνέντευξη, επισήμανε: «Θεωρώ ότι η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα είναι σοβαρή... Θα κάνω ό,τι μου είναι δυνατόν για να τον βοηθήσω». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ελπίδα του «ο Αλέξης να δεχθεί να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Θεωρώ ότι θα ήταν προς όφελος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά και του ίδιου».

Την ίδια στιγμή, βεβαιώνοντας ότι η ιταλική πλουτοκρατία θα διεκδικήσει με νέα επιμονή το μερίδιό της από τη διεθνή αγορά, ο Ρέντσι επέκρινε τους προκατόχους του, επειδή η Ιταλία δε συμμετείχε στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (σ.σ. πριν τις κυρώσεις ήταν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς «εταίρους» του Ιράν) και ανήγγειλε επίσημη επίσκεψή του στην Τεχεράνη, τον Απρίλη.

  • Συνεχίζονται οι διεργασίες για την οριστική έγκριση των ρυθμίσεων που αφορούν τα σύμφωνα συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, στις οποίες αντιδρούν δυνάμεις του «εταίρου» του PD «Νέα Κεντροδεξιά». Πάντως, ο Ρέντσι έφτασε να συνδέσει το θέμα ακόμα και με αίτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, εμφανιζόμενος πρόθυμος και για τη στήριξη των «Πέντε Αστέρων» του ευρωσκεπτικιστή Μπέπε Γκρίλο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ