Σάββατο 5 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ - ΗΠΑ
Πιέσεις για κυβέρνηση ενόψει της επόμενης επέμβασης...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις προσπάθειες για τη συγκρότηση λιβυκής κυβέρνησης «ενότητας» με φόντο τα γνωστά ιμπεριαλιστικά σχέδια για την επόμενη φάση επέμβασης στη Λιβύη, συζήτησαν το βράδυ της Πέμπτης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, Μάρτιν Κόμπλερ.

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται η διαβεβαίωση του Κέρι προς τον Κόμπλερ ότι θα συνεχίσει την υποστήριξή του προς τον Λίβυο πρωθυπουργό Φαγιέζ Σεράτζ ενόψει της συνάντησης, που έχει προγραμματιστεί την επόμενη βδομάδα στην Τύνιδα για τη συγκρότηση και εγκαθίδρυση της νέας λιβυκής κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη. Ο Τζον Κέρι φέρεται εξάλλου να εξέφρασε «ανησυχία», για το γεγονός ότι, παρά τις προσπάθειες των περισσότερων Λίβυων αξιωματούχων να συγκροτηθεί η κυβέρνηση ενότητας, μία μικρή ομάδα «ταραχοποιών» από τη λεγόμενη «Βουλή των Αντιπροσώπων» εμποδίζει την απόφαση για την τελική έγκρισή της.

Ελεύθεροι δύο Ιταλοί όμηροι

Ωρες αργότερα μετά τη συνάντηση Κέρι - Κόμπλερ ανακοινώθηκε η απελευθέρωση δύο Ιταλών εργαζομένων σε ιταλική κατασκευαστική εταιρεία που κρατούνταν όμηροι τους τελευταίους έξι μήνες από το «Ισλαμικό Κράτος» σε νοτιοδυτικό προάστιο της πόλης Σαμπράθα. Οι δύο Ιταλοί φέρεται πως κατάφεραν να ξεφύγουν μόνοι τους από τους απαγωγείς τους, επωφελούμενοι από τις συγκρούσεις των τζιχαντιστών με άνδρες του λιβυκού στρατού. Οι Ιταλοί ονομάζονται Τζίνο Πολικάρντο και Φιλίπο Καλκάνιο και είναι καλά στην υγεία τους αν και είχαν να φάνε πάνω από μία βδομάδα.

Δύο άλλοι συνάδελφοί τους, οι Σαλβατόρε Φαΐλα και Φάουστο Πιάνο, σκοτώθηκαν την Πέμπτη στη διάρκεια συγκρούσεων στη Σαμπράθα.

Αυτά ενώ νεότερα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ετοιμασίες της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε νέο σχέδιο ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Πολλοί σχολιαστές, όμως, υπογραμμίζουν ότι με τη νέα αυτή εξέλιξη πρόκειται «οπωσδήποτε να αυξηθεί ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων» ισλαμιστών τρομοκρατών κατά «ευαίσθητων στόχων» σε ιταλικές πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ