Σάββατο 5 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Καταψήφιση του Σάντσεθ στη δεύτερη ψηφοφορία

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Χτες, έγινε στην ισπανική Βουλή των 350 εδρών η δεύτερη ψηφοφορία (με σχετική πλειοψηφία) για την ψήφο εμπιστοσύνης στον ηγέτη των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, ως εντολοδόχο πρωθυπουργό της επόμενης αστικής κυβέρνησης μετά το αποτέλεσμα της 20ής Δεκέμβρη 2015.

Ουσιαστικά, επαναλήφθηκε η ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης. Ο Σάντσεθ πήρε 131 ψήφους, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, 90, και του φιλελεύθερου κόμματος «Πολίτες» (ένα συνονθύλευμα κάτι σαν το Ποτάμι στην χώρα μας) 40, που έχουν συνάψει μια συμφωνία - πρόγραμμα 200 σημείων για τη λεγόμενη «κυβέρνηση της αλλαγής και των μεταρρυθμίσεων» και 1 ψήφο από ένα κόμμα των Κανάριων Νήσων. Κατά ψήφισαν 219 βουλευτές, τα αυτοαποκαλούμενα αριστερά κόμματα, το σοσιαλδημοκρατικό Ποδέμος μαζί με σύμμαχα σχήματα (69 έδρες), η Ενωμένη Αριστερά (2 έδρες) όπως και άλλα εθνικιστικά, αυτονομιστικά και τοπικά σχήματα και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (123).

Με δεδομένο ότι η υποψηφιότητα του Σάντσεθ δεν εξασφάλισε τις απαραίτητες 176 ψήφους ξεκινάει μια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας. Ωστόσο, στη συζήτηση που έγινε χτες σε έντονο ύφος, διαφάνηκε ότι ρίχτηκαν «γέφυρες» για νέα ενδοαστικά διαχειριστικά παζάρια. Στο παζάρι συμμετέχουν και οι Ποδέμος, που πρότειναν «αριστερή κυβέρνηση με συμμετοχή και ορισμένων αυτονομιστικών εθνικιστικών κομμάτων», αποκλείοντας τους «Πολίτες». Ετσι, δεν αποκλείεται, παρά την καταψήφιση του Σάντσεθ, να ξεκινήσει για το επόμενο δίμηνο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, για το πώς θα χειραγωγηθεί και πάλι ο λαός, για δήθεν «φιλολαϊκές λύσεις» στο πλαίσιο του καπιταλισμού και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων όπου συμμετέχει η Ισπανία, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ