Σάββατο 5 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Σχεδιάζει νέα αύξηση στρατιωτικών δαπανών

Ξεκινά σήμερα η ετήσια ολομέλεια της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης

ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέα αύξηση στρατιωτικών δαπανών σχεδιάζει η κινεζική κυβέρνηση, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ετήσιας Ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης (σ.σ. κρατικό όργανο αντίστοιχο με τη Βουλή), Φου Γινγκ, που ξεκινά σήμερα, στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με τη Φου, το ποσοστό αύξησης των στρατιωτικών δαπανών θα κυμανθεί ανάμεσα στο 7% και 8%, τα ακριβή σχέδια θα ανακοινωθούν σήμερα, στην παρουσίαση της εισήγησης που θα κάνει ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ.

Πέρυσι, η Κίνα είχε αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 10,1%. Ο φετινός στόχος θα είναι προσαρμοσμένος στην πτώση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, οι οποίοι έφτασαν στο 6,9% το 2015, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 25ετίας, όπως υπενθύμιζε στο ρεπορτάζ του το πρακτορείο «Σινχουά».

Απαντώντας σε ερώτηση του αμερικανικού ΜΜΕ CBS για την ανάπτυξη σύγχρονων οπλικών συστημάτων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, η Φου επέκρινε τις ΗΠΑ που - όπως είπε - έχουν αποφασίσει να αναπτύξουν ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος του πολεμικού τους στόλου στην περιοχή, εξαιτίας της στρατηγικής τους «Στροφής» («Pivot») στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Επιπλέον, πρόσθεσε, δυναμώνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή μαζί με τους συμμάχους τους. «Αυτό δεν είναι στρατιωτικοποίηση»; σχολίασε, για να αντιστρέψει τις κατηγορίες που η Ουάσιγκτον απευθύνει στο Πεκίνο, καθώς οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με επίκεντρο τη Νότια Κινεζική Θάλασσα και οι δυο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου ενισχύουν την ετοιμότητά τους ώστε να διαφυλάξουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα, με κάθε τρόπο.

Νομοσχέδιο ρύθμισης της φιλανθρωπίας

Οσον αφορά τη συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, αυτή αναμένεται μεταξύ άλλων να συζητήσει και να εγκρίνει το οικονομικό πλάνο της πενταετίας 2016-2020. Η κυβέρνηση επιδιώκει να «συγκρατήσει» την πτώση των ρυθμών ανάπτυξης με μέτρα όπως ο περιορισμός της «πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» (της οποίας η αύξηση αποτελεί και αυτή έκφραση της αδυναμίας των όποιων ψηγμάτων κεντρικού σχεδιασμού είχαν απομείνει, αλλά και της όλο και μεγαλύτερης ανισόμετρης ανάπτυξης των διαφόρων κλάδων της οικονομίας). Ως αποτέλεσμα αυτής της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, αναμένεται αρκετοί εργαζόμενοι να μείνουν εκτός παραγωγής. Για παράδειγμα, μόνο η πτώση της παραγωγής χάλυβα και άνθρακα υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε 1,8 εκατομμύρια απολύσεις.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η «ρύθμιση» των «φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων» φαντάζει ίσως αναμενόμενη. Με δεδομένο ότι οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας συρρικνώνονται συνέχεια, λαμβάνονται μέτρα για τη «διαχείριση» καταστάσεων που στα δυτικά καπιταλιστικά κράτη βαφτίζονται «ανθρωπιστική κρίση», συμπυκνώνοντας τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ζωής μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού...

Να σημειωθεί ότι η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Κίνας αποτελεί ένα πολύ πολυπληθές σώμα. Μόνο το προεδρείο αριθμεί 170 άτομα, οι βουλευτές είναι πάνω από 3.000 και η συνεδρίαση θα διαρκέσει 11 μέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διευρύνονται οι κινεζικές υποδομές (2015-09-16 00:00:00.0)
Υπουργική συνάντηση με τις χώρες της CELAC (2015-01-09 00:00:00.0)
Προγράμματα για ιδιωτικές επενδύσεις σε κρίσιμους κλάδους (2014-04-25 00:00:00.0)
Σύννεφα στην Κίνα (2012-05-27 00:00:00.0)
Μέτρα επιβράδυνσης της οικονομίας (2007-12-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ