Τετάρτη 9 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο σμήναρχος της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας Αντρέ Λανατά δήλωσε ότι στις 17 Φλεβάρη δύο γαλλικά καταδιωκτικά αεροσκάφη αναχαίτισαν δύο ρωσικά βομβαρδιστικά TU-160, ενώ αυτά πετούσαν πάνω από τη Μάγχη, κοντά στις γαλλικές ακτές. «Τα βομβαρδιστικά είχαν απογειωθεί από τη Ρωσία, πέταξαν γύρω από τη Νορβηγία, από τα αγγλικά νησιά και "εντοπίσθηκαν" από τη βρετανική πολεμική αεροπορία. (Εμείς) τα εντοπίσαμε στη Μάγχη», ανέφερε ο Λανατά. «Παρέμειναν επάνω από τα διεθνή ύδατα, έκαναν αναστροφή πριν από τον γαλλικό εναέριο χώρο. Τα συνοδεύσαμε προς το βορρά», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι ρωσικές κινήσεις προς χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ είναι αρκετά σπάνιες.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Τζαβάντ Ζαρίφ, ξεκίνησε πολυήμερη περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ασία, Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Ταϊλάνδη, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία. Επίσης, έγινε γνωστό ότι τον Αύγουστο θα γίνει η πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ιράν, μετά από 38 ολόκληρα χρόνια. Επίσης, χτες οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποίησαν δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων βαλλιστικού τύπου από υποδομές εκτόξευσης σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο διεξαγωγής στρατιωτικής άσκησης.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ναζίμπ Ραζάκ ήταν ένας από τους πολιτικούς που το «Ισλαμικό Κράτος» σκόπευε να απαγάγει το 2015, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της μαλαισιανής κυβέρνησης Αχμάντ Ζαχίντ Χαμίντι.

ΚΑΪΡΟ.-- Με δακρυγόνα διέλυσαν οι αιγυπτιακές αστυνομικές αρχές τη χτεσινή συγκέντρωση ταξιτζήδων στο Κάιρο που διαμαρτύρονταν για τις δραστηριότητες της εταιρείας UBER και άλλων εταιρειών που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές εφαρμογές σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα για την εξυπηρέτηση πελατών που θέλουν να μετακινηθούν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα παρακάμπτοντας τα ταξί.

ΡΙΑΝΤ.-- Ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εστιάζει τις προσπάθειές της στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, χαρακτηρίζοντας ως «το μεγαλύτερο στόχο» την ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλης.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Την πραγματοποίηση διεθνούς συνάντησης δωρητών για τους ξεχασμένους πρόσφυγες του λαού των Σαχράουι στη Δυτική Σαχάρα μέσα στο προσεχές δίμηνο ανακοίνωσε ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αλγερία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, Χίλαρι Κλίντον, υποστήριξε ότι εάν εκλεγεί θα επιβάλει ρυθμίσεις και περιορισμούς στη μέθοδο εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου με τη χρήση χημικών ουσιών και την τεχνολογία υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking), επειδή μολύνει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και προκαλεί σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον. Η πρότασή της είναι αντίθετη με την πολιτική που ασκούσε ως υπουργός Εξωτερικών καθώς τότε είχε υποστηρίξει την εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου, για να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση των ΗΠΑ από τις εισαγωγές πετρελαίου.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δυνάμεις του ιρακινού στρατού ανακατέλαβαν χτες την περιοχή Ζάνκουρα της δυτικής επαρχίας Ανμπαρ από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Επτά εργάτες αγνοούνται μετά από κατολίσθηση σε ορυχείο χαλκού της ελβετικής εταιρείας εξορύξεων «Glencore» στο νοτιοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό στην επαρχία Κατάνγκα.

ΜΟΣΧΑ.-- Την ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας Σερβίας και Ρωσίας αναμένεται να συζητήσουν αύριο (Πέμπτη) στη Μόσχα οι Πρόεδροι των δύο χωρών Τόμισλαβ Νίκολιτς και Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ