Πέμπτη 17 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τραμπ και Κλίντον σταθερά πρώτοι...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σταθερά πρώτοι και στις προκριματικές εκλογές της περασμένης Τρίτης παρέμειναν ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, που διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών, καθώς αμφότεροι αναδείχθηκαν νικητές στις πολιτείες της Φλόριντα, του Ιλινόις και της Βόρειας Καρολίνας.

Η πρώην υπουργός κέρδισε με άνεση και τις προκριματικές στο Οχάιο, τις οποίες ο Τραμπ έχασε από τον κυβερνήτη της πολιτείας, Τζον Κέισικ, που αύξησε, έστω και λίγο, τις ελπίδες πως ίσως και να μπορέσει να διεκδικήσει το χρίσμα. Εντούτοις, ο Τραμπ κατάφερε με το αποτέλεσμα των προκριματικών στην Φλόριντα να εκτοπίσει από την κούρσα τον Μάρκο Ρούμπιο, που εκλέγεται γερουσιαστής στη συγκεκριμένη πολιτεία και υπέστη, ως εκ τούτου, ταπεινωτική ήττα.

Εως νωρίς χτες το βράδυ η καταμέτρηση των ψήφων δεν είχε ολοκληρωθεί στο Μιζούρι, το οποίο η Χίλαρι Κλίντον ευελπιστούσε πως θα κέρδιζε με άνεση έναντι του μοναδικού αντιπάλου της, Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος, όσο περνά ο καιρός, βλέπει να στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια και οι ελπίδες για το χρίσμα.

Αγνωστο ήταν το ίδιο διάστημα και το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών στο Μιζούρι για τους Ρεπουμπλικάνους, τον Τραμπ και τον Τεξανό γερουσιαστή Τεντ Κρουζ.

Με φόντο τη σημαντική επικράτησή του στις περισσότερες από τις προκριματικές εκλογές που έχουν διεξαχθεί ήδη στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε μιλώντας στο CNN πως «θα έχουμε ταραχές» αν του αρνηθούν το χρίσμα, μολονότι καταφέρει τελικώς να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων.

Εως τώρα η Χίλαρι Κλίντον έχει εκλέξει συνολικά 1599 εκλέκτορες και ο Μπέρνι Σάντερς 844. Στους Ρεπουμπλικάνους ο Ντ. Τραμπ προηγείται με 661 εκλέκτορες, ενώ ακολουθεί ο Τεντ Κρούζ με 406.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ