Πέμπτη 17 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Επεκτείνεται η γαλλική στρατιωτική παρουσία

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ - ΓΙΑΜΑΣΟΥΚΡΟ.--

Η Γαλλία διευρύνει το ρόλο της στη Δυτική Αφρική, δημιουργώντας μια νέα «αντιτρομοκρατική αστυνομική αποστολή», με πρόσχημα τις πολύνεκρες επιθέσεις τζιχαντιστών στις 13/3 σε τουριστικό θέρετρο της Ακτής Ελεφαντοστού. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, που είχε μεταβεί την Τρίτη στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού για να εκφράσει την «αλληλεγγύη» του στις αρχές της χώρας (πρώην γαλλική αποικία και η μεγαλύτερη οικονομία της γαλλόφωνης Αφρικής), ανακοίνωσε την δημιουργία νέας «αντιτρομοκρατικής αστυνομικής δύναμης ταχείας επέμβασης» στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, με πρόσχημα την αντιμετώπιση τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα, της Μπόκο Χαράμ και παρακλαδιών του «Ισλαμικού Κράτους».

Τα τελευταία χρόνια 3.500 Γάλλοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή του Σαχέλ (βόρεια και δυτική Αφρική) στο πλαίσιο της επιχείρησης «Barkhane». Το 2013 η Γαλλία πραγματοποίησε στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Μάλι με πρόσχημα τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, στην πραγματικότητα για να εδραιώσει την πρόσβαση του γαλλικού ενεργειακού ομίλου AREVA στα μαλινέζικα κοιτάσματα ουρανίου.

Παράλληλα με τις ανακοινώσεις του Γάλλου υπουργού, το Μπενίν ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει 150 στρατιώτες τον ερχόμενο μήνα στη Νιγηρία, στο πλαίσιο ενίσχυσης περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης 9.000 στρατιωτών που έχουν συγκροτήσει άλλες πέντε χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, με πρόσχημα την τρομοκρατική δράση των τζιχαντιστών της νιγηριανής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ