Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2016
Σκηνικό εκβιασμών ενόψει του επόμενου αντιλαϊκού «πακέτου»

«Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος για τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά η κατάσταση εξ ορισμού δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστο»...

Ετσι σχολιάζει ο γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής, Δ. Κουτεντάκης, την πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, με αφορμή τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών για το πρώτο δίμηνο του 2016. Και ενώ η συγκυβέρνηση «αμπαλάρει» τα νέας κοπής αντιλαϊκά πακέτα, τόσο από την πλευρά της διόγκωσης της φοροληστείας, όσο και από αυτή της συμπίεσης των κρατικών δαπανών (συντάξεις, πρόνοια κ.ά.), ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας, χαρακτηριστικά τονίζει: «Δεν υπάρχει καμία πολιτική στάσης πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας, ούτε δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα πράγματα είναι εύκολα»...

Ουσιαστικά, όλα τα παραπάνω αποτελούν μια ακόμη προαναγγελία της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης που θα ακολουθήσει προκειμένου να «κλείσει» η πρώτη «αξιολόγηση» του τρίτου μνημονίου. Παράλληλα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, για μια ακόμη φορά, επανέρχεται στο γνώριμο μοτίβο των εκβιασμών, με στόχο να πειθαναγκάσει λαϊκές οικογένειες να αποδεχθούν το σφαγείο.

Σύμφωνα με τον Δ. Κουτεντάκη, στην τρέχουσα διαπραγμάτευση, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τέθηκε ως ενδεχόμενο από την πλευρά του κουαρτέτου να δοθεί προτεραιότητα στην πληρωμή των τόκων και χρεολυσίων έναντι των συντάξεων, αν η κατάσταση επιδεινωθεί, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δε συζητά αυτό το ενδεχόμενο. Είναι φανερό δηλαδή ότι ξαναστήνεται το σκηνικό που διαμόρφωναν τις παραμονές των υπογραφών για το τρίτο μνημόνιο...

Σε κάθε περίπτωση, το ατού της συγκυβέρνησης στα παζάρια της με το «κουαρτέτο» είναι η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική στη γραμμή των ματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων: «Πληρώνουμε δαπάνες τεσσάρων μηνών με τα έσοδα τριών μηνών», σημείωσε ο Δ. Κουτεντάκης. Παράλληλα, απέδωσε σημαντικές ευθύνες στους «θεσμούς», σημειώνοντας ότι «η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ» και ακόμη ότι η «αβεβαιότητα κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία», αλλά οι «θεσμοί κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν».

Ομολογείται ουσιαστικά ότι το ελληνικό κράτος, σε αυτήν τη φάση, έχει την ανάγκη της χρηματοδοτικής στήριξης από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στο έδαφος των μνημονίων και των διαδοχικών αντιλαϊκών μέτρων...

Σε ράγες μνημονίων

Τα αντιλαϊκά μέτρα με τους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια, η παραπέρα σύνθλιψη των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν τους άξονες της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη του 2016:

-- Οικρατικές δαπάνες, διαμορφώνονται χαμηλότερα από τους στόχους κατά το αστρονομικό ύψος των 975 εκατ. ευρώ (!), στα 8,3 δισ. ευρώ, εξέλιξη που οφείλεται εν μέρει και σε συγκυριακούς παράγοντες, σύμφωνα με το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.

-- Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διογκώθηκε στα 6,9 δισ. ευρώ από 6,5 δισ. πέρυσι, ως αποτέλεσμα της επιβολής των πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων, ωστόσο υπολείπονται από τον αντιλαϊκό στόχο κατά 148 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των καθαρών εσόδων διαμορφώνεται στα 9,6 δισ. ευρώ, καθώς οι εισροές από την ΕΕ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έφτασαν στα 1,5 δισ. εκατ. ευρώ (από 496 εκατ. ευρώ πέρυσι). Σημαντική ήταν η συμβολή από το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας, ύψους 775 εκατ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης 450 εκατ.)

-- Με βάση και τα παραπάνω, το απεικονιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» εμφανίζεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ, από 1,06 δισ. πέρυσι.

Φορολογικές δηλώσεις 2016

Στο μεταξύ, σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα πληρωθεί και φέτος ο τυχόν συμπληρωματικός φόρος εισοδήματος που θα προκύψει για τα εισοδήματα του 2015. Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος δεν αλλάζει, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν συμφώνησε με τους «θεσμούς» για την καταβολή του σε 6 ή 7 μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, το θέμα της πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε περισσότερες δόσεις παραμένει ανοιχτό, καθώς θα συζητηθεί ξανά με το «κουαρτέτο».

Η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis, μέσω της οποίας υποβάλλονται οι δηλώσεις, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από την επόμενη βδομάδα. Η καταβολή των δόσεων αναμένεται να ξεκινήσει από τον Μάη, οπότε προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Σημειώνεται ότι και φέτος οι φορολογούμενοι θα δουν στις φορολογικές δηλώσεις συμπληρωμένα τα στοιχεία με τα εισοδήματά τους, αφού οι επιχειρήσεις και οι φορείς του δημοσίου υποχρεούνται να τα αποστείλουν στο υπουργείο Οικονομικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ψήνονται» νέα πακέτα μέτρων για την κάλυψη των αντιλαϊκών στόχων (2017-09-15 00:00:00.0)
Στέλνουν το «λογαριασμό» στα λαϊκά νοικοκυριά (2017-08-29 00:00:00.0)
Συμπληρωματικά αντιλαϊκά μέτρα για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» (2016-05-31 00:00:00.0)
«Ψήνονται» και νέα ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα (2016-02-17 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες κόντρες και συμβιβασμοί (2014-11-08 00:00:00.0)
Προμηνύει τα επερχόμενα μέτρα... (2012-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ