Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δήθεν στήριξης της ένταξης των προσφύγων

Η ΕΕ οργανώνει την παρέμβασή της μέσω ανάπτυξης πολιτιστικής δράσης στις συνειδήσεις των εκατομμυρίων προσφύγων που έχει προκαλέσει η εγκληματική της δράση, ώστε να εξαναγκαστούν να την αποδεχτούν ως «Γη της Επαγγελίας» υποτασσόμενοι στη βαρβαρότητά της. Την ώρα που «σφραγίζει» τα σύνορα, εγκλωβίζοντας μαζικά τους πρόσφυγες - και η ίδια έχει συμβάλλει στον ξεριζωμό τους - μακριά από τις χώρες προορισμού τους, παραβιάζει τα δικαιώματά τους και αναβαθμίζει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της εναντίον τους, καλεί σε στήριξη της ένταξης των προσφύγων σε κράτη - μέλη της, μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη 2014 - 2020», το οποίο προβλέπει τη διανομή 14,6 δισ. ευρώ σε κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται σε πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Εσωτερικών. Εχει πολλαπλούς στόχους: διευκόλυνση της διείσδυσης επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο του πολιτισμού και του κινηματογράφου, δημιουργία μηχανισμών προπαγάνδας της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και στο Προσφυγικό αλλά και συνολικά, στην ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών με όρους βαθιάς εκμετάλλευσης από το μεγάλο κεφάλαιο.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτού του προγράμματος, η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει κοινοπραξίες που θα υποβάλλουν πολιτιστικά και οπτικοακουστικά σχέδια, με στόχο «τη διευκόλυνση της ένταξης των προσφύγων στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, τη βελτίωση της αμοιβαίας πολιτιστικής κατανόησης και την προαγωγή του διαπολιτισμικού και του διαθρησκευτικού διαλόγου, της ανεκτικότητας και του σεβασμού των πολιτισμών», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που κοινοποιείται προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Χαρακτηριστικό της μέγιστης υποκρισίας της λυκοσυμμαχίας, που διαπνέει και το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, είναι η αναφορά: «Την ώρα που η Ευρώπη δέχεται πλήθος προσφύγων, η στήριξη των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΕΕ. Το Νοέμβριο του 2015, το Συμβούλιο υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού επαναβεβαίωσε ότι ο διαπολιτισμικός διάλογος μέσω του πολιτισμού και των τεχνών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την ένταξη των προσφύγων. Ο πολιτισμός και ο κινηματογράφος μπορούν να γεφυρώσουν τις αποστάσεις και να βελτιώσουν την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ του πληθυσμού της χώρας υποδοχής και των προσφύγων».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το ύψος των επιχορηγήσεων θα κυμαίνεται από 100.000 έως 200.000 ευρώ. Θα διατεθούν 1,6 εκατομμύρια ευρώ για 8 με 12 σχέδια. Συνολικά, το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» διαθέτει συνολικά προϋπολογισμό 1,46 δισεκατομμύρια ευρώ για διάστημα επτά ετών και απευθύνεται στην οπτικοακουστική βιομηχανία και τον πολιτιστικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ