Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Τα πάντα για τους στόχους των καπιταλιστών

Συνεχίζοντας την επίσημη επίσκεψή της στην Κυπριακή Δημοκρατία, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στον απόηχο των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, δήλωσε χτες ότι «η Ευρώπη θα υπερασπιστεί τον τρόπο ζωής της, τα ανοιχτά σύνορα μεταξύ των χωρών της», δηλαδή τις αξίες της βαρβαρότητας των καπιταλιστών και της εκμετάλλευσης, εκφράζοντας την πρεμούρα να μην κλείσουν οι άλλες χώρες της ΕΕ τα σύνορα με την Ελλάδα. Αλλωστε η ίδια, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ημερησία», είπε: «Με προβληματίζει και με ανησυχεί ο κίνδυνος να υπάρξει περαιτέρω ανασφάλεια, ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού και της ξενοφοβίας, περαιτέρω πίεση για πολιτικές κλειστών συνόρων».

Αναφερόμενη, από τη Λευκωσία, στη διαχείριση του Προσφυγικού, συνδέοντάς το με ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, δήλωσε: «Η Τουρκία σε καμιά περίπτωση δεν έχει το δικαίωμα μέσω του Προσφυγικού να φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παράλογες απαιτήσεις. Και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας και της Κύπρου στηρίξαμε στην τελευταία Σύνοδο ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπαγώσουν τα πέντε κεφάλαια που η Κύπρος έχει παγώσει τα προηγούμενα χρόνια».

Επανέφερε το ζήτημα της «συνεννόησης των αστικών πολιτικών δυνάμεων», πρόταγμα κι αυτό του κεφαλαίου: «Η Κύπρος (...) έκανε ένα σημαντικό βήμα: Βγήκε από το μνημόνιο και αυτό το πέτυχε διότι κατάφεραν οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν και να εξασφαλίσουν, στη βάση αυτής της συνεννόησης, και κοινωνική συναίνεση και εργασιακή ειρήνη για όλα τα χρόνια που πάλεψαν για την έξοδό τους από το μνημόνιο. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και για την Ελλάδα, και για τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, και για τον ελληνικό λαό».

Επανέλαβε τα περί «κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης»

Σημειωτέον, στην «Ημερησία», «επιτέθηκε» στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «αποδεικνύεται ανίκανη να διαχειριστεί οτιδήποτε», και προειδοποίησε ότι «η κατάσταση στη χώρα, αν ο κ. Τσίπρας συνεχίσει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητά της και να πολιτεύεται με ψευδαισθήσεις και αυταρέσκεια, με επικοινωνιακές μανούβρες και διχαστικές επιθέσεις, θα οδηγηθεί σε όλα τα επίπεδα σε επικίνδυνο αδιέξοδο, με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες». Επιτέθηκε και στη ΝΔ, λέγοντας ότι «παραμονεύει πίσω από θάμνους για να εμφανιστεί μετά την κατάρρευση ως σωτήρας».

Σε αυτή τη βάση επέμεινε: «Πρέπει να πάμε όλοι μαζί. Να πάμε σε μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, ισχυρή κοινοβουλευτικά, ισχυρή κοινωνικά, ισχυρή διαπραγματευτικά (μέσα και έξω από τη χώρα), με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας». Ανέπτυξε και το εξής σενάριο: «Αν η σημερινή κυβέρνηση χάσει την δεδηλωμένη, θα ξεκινήσουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι συνταγματικές διαδικασίες σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τη σημερινή Βουλή. Η σημερινή Βουλή μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων, και σε κάθε περίπτωση με τη συμμετοχή των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη, πάνω σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Τέλος, δήλωσε «αισιόδοξη» για «ενότητα και συμπόρευση» των δυνάμεων της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστεράς, αρνήθηκε ωστόσο τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοια συζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ