Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λανσάρεται ως η πιο αξιόπιστη «αντι-τρομοκρατική» δύναμη

«Η λανθασμένη πολιτική της Δύσης στη Συρία» ευθύνεται για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, τόνισε ο Νταβούτογλου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οτι αποτελεί τον πιο αξιόπιστο και αποτελεσματικό «αντι-τρομοκρατικό» «εταίρο» προσπαθεί να πείσει η Τουρκία, συνεχίζοντας να συνδέει το μακελειό στις Βρυξέλλες με την ανάγκη να αλλάξει η «πολιτική αντιμετώπισης» της κατάστασης στη Συρία.

«Δυστυχώς, η λανθασμένη πολιτική της Δύσης και της διεθνούς κοινότητας στη Συρία, γενικά, βρίσκεται πίσω από τις δειλές επιθέσεις στην Ευρώπη και την Τουρκία», σημείωσε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι «τώρα είναι ουσιαστικό για την Ευρώπη να προχωρήσει σε πολύ σοβαρή αλλαγή πολιτικής», ότι «για την εγγύηση της ασφάλειας στην περιοχή, δεν υπάρχει άλλος εταίρος για την Ευρώπη από την Τουρκία», αλλά και ότι «PYD και YPG (σ.σ. Κούρδοι Συρίας) δεν αποτελούν αντίδοτα στο "Ντάες". Οι δυνάμεις της PYD είναι τουλάχιστον όσο δειλές και βάρβαρες είναι και του "Ντάες"».

Στο μεταξύ, χτες, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αλλά και ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, υποστήριξαν ότι η Τουρκία είχε το περασμένο καλοκαίρι εκδώσει δύο φορές στο Βέλγιο τον έναν από τους φερόμενους ως βομβιστές αυτοκτονίας των Βρυξελλών, ασκώντας κριτική στην αδυναμία του Βελγίου να αξιοποιήσει το γεγονός.

«Ελπίδες» για αναθέρμανση βλέπει και ο Νετανιάχου

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου δήλωσε (σύμφωνα με τουρκικά και ισραηλινά δημοσιεύματα) ότι ελπίζει πως οι προσεχείς συνομιλίες μεταξυ Ισραήλ - Τουρκίας «θα έχουν θετικά αποτελέσματα» και θα επιτρέψουν την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων. «Πάντα επιθυμούσαμε σωστές σχέσεις με την Τουρκία και δεν ήμασταν εμείς που άλλαξαμε την κατεύθυνση αυτών των σχέσεων... αν είναι δυνατόν, θα θέλαμε να αποκατασταθούν οι σχέσεις». Θυμίζουμε ότι όταν πριν από μερικές μέρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν αντάλλαξε τηλεφωνικά συλλυπητήρια (για τη βομβιστική επίθεση της περασμένης Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, που είχε θύματα πολλούς Ισραηλινούς) με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ρ. Ρίβλιν, ήταν η πρώτη διμερής επαφή ηγετών αυτών των χωρών μετά από αρκετά χρόνια.

Τέλος, στο πλαίσιο των επαφών για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε χτες στην Αγκυρα με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή, απεσταλμένο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Μπρετ Μακ Γκουρκ. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», συζήτησαν για τις επιχειρήσεις κατά του Ι.Κ. και για την προσπάθεια επίλυσης του Συριακού μέσω ειρηνικών μέσων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Ερντογάν κατηγορεί τις ΗΠΑ για αθέτηση δεσμεύσεων (2019-06-28 00:00:00.0)
Πολύπλευρες η «ετοιμότητα» και η «κινητικότητα» της Ρωσίας (2019-02-28 00:00:00.0)
Διαμηνύει ότι «δεν "παίζει" αμυντικά» (2016-02-16 00:00:00.0)
«Ανεπίσημες» απόπειρες ισραηλινο-τουρκικής αναθέρμανσης (2010-07-02 00:00:00.0)
Νέο επεισόδιο με νεκρό Παλαιστίνιο στην ανατολική Ιερουσαλήμ (2009-04-08 00:00:00.0)
Πρόταση "αναθέρμανσης" των συνομιλιών από τους Εργατικούς (1997-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ