Τρίτη 12 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΕΡΙ ΣΤΟ ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Διεργασίες με στόχο τη συνεργασία χωρών του Κόλπου με το ΝΑΤΟ

Στρατιωτικο-πολιτική συνεργασία στο όνομα της «ασφάλειας» και αμερικανική «συμβολή» στην αντιμετώπιση των αλλαγών στις οικονομίες της περιοχής

Από τις συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με ομολόγους του από χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου
Από τις συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με ομολόγους του από χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου
ΜΑΝΑΜΑ.--

Διαδοχικές συναντήσεις στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα, είχε έως το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με στόχο τις δυνατότητες συνεργασίας «ασφαλείας» μεταξύ ΝΑΤΟ και χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και τη διερεύνηση τρόπων για τον «οικονομικό μετασχηματισμό» χωρών της περιοχής που εξαρτούν τη χρηματοδότηση των προϋπολογισμών τους από το πετρέλαιο.

Ο Κέρι συναντώντας τους ομολόγους του από τις χώρες - μέλη του GCC συζήτησε και το πλαίσιο συνομιλιών που θα έχει στις 21 Απρίλη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, που θα μεταβεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, για να παρακολουθήσει τη συνάντηση κορυφής ηγετών του GCC, διερευνώντας τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της «αντιτρομοκρατίας».

«Ιδέες συνεργασίας»

Ο Αμερικανός αξιωματούχος συμφώνησε με ομολόγους του από χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου «να ξεκινήσουν τη διαδικασία αξιολόγησης της ιδέας συνεργασίας με το ΝΑΤΟ υπό συγκεκριμένους όρους ώστε να βγει κάτι που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής». Ανακοίνωσε επίσης και τη συγκρότηση επιτροπής αξιωματούχων από τις ΗΠΑ και χώρες του GCC, με στόχο την «αντιμετώπιση των προκλήσεων» που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες της περιοχής «σε περιόδους που είναι χαμηλές οι διεθνείς τιμές πώλησης του πετρελαίου».

Κατά τ' άλλα, «κατάπιε» τις συστηματικές παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν, εξαίροντας τις «προσπάθειες» που καταβάλλει τάχα ο (σουνίτης) βασιλιάς Χαλίφα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτηρίζοντάς τον «κρίσιμο εταίρο σε θέματα ασφάλειας».

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου απαρτίζεται από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Κατάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ