Τρίτη 12 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΗ
Καταγγελίες και για άλλες «τρομοκρατικές επιθέσεις»

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε νέες καταγγελίες και για άλλες «τρομοκρατικές επιθέσεις» σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις προχωρούν οι αρχές σε μια σειρά από χώρες. Ετσι, μετά τη σύλληψη του Μοχάμεντ Αμπρινί, στις Βρυξέλλες την περασμένη βδομάδα, οι εισαγγελικές αρχές του Βελγίου ανακοίνωσαν ότι «προκύπτει από πολλά στοιχεία της έρευνας πως αρχικός στόχος της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν να πλήξει ξανά τη Γαλλία. Ωστόσο η οργάνωση αιφνιδιάστηκε από την ταχεία εξέλιξη της έρευνας και τελικά αποφάσισε βιαστικά να πραγματοποιήσει επίθεση πιο κοντά, να χτυπήσει τις Βρυξέλλες».

Ο Αμπρινί καταζητούνταν ως βασικός ύποπτος για το μακελειό του περασμένου Νοέμβρη στο Παρίσι, τώρα όμως εμφανίζεται και ως πρωταγωνιστής των πολύνεκρων επιθέσεων που έγιναν στις 22 Μάρτη στη βελγική πρωτεύουσα. Μάλιστα, οι αρχές τον εμφανίζουν ότι ομολόγησε πως ήταν ο «άνδρας με το καπέλο», δηλαδή ο τρίτος από τους βομβιστές αυτοκτονίας (οι άλλοι δύο φέρονται να σκοτώθηκαν), το τρίτο πρόσωπο που εμφανίζεται να μπαίνει στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ, λίγο πριν η μία από τις δύο εκρήξεις παρασύρουν στο θάνατο πάνω από 30 άτομα.

Παρεμβαίνοντας, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, έσπευσε να μιλήσει για «απόδειξη» «πολύ σοβαρών απειλών κατά της Γαλλίας», αλλά και «κατά της Ευρώπης ολόκληρης».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Γερμανίας (BfV) Χανς-Γκέοργκ Μάασεν υποστήριξε και αυτός σε δικές του δηλώσεις ότι η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα του είναι «πολύ σοβαρή», επειδή το «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ») επιδιώκει να εκτελέσει επιθέσεις εντός της Γερμανίας, προσθέτοντας πάντως πως «για την ώρα δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη κάποιου συγκεκριμένου σχεδίου τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γερμανία». Μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία του «ιδιαίτερα» για «τους τόσους ασυνόδευτους ανήλικους - αυτή η ομάδα γίνεται σκόπιμα στόχος» της προπαγάνδας των τζιχαντιστών όπως εκτίμησε, συμπληρώνοντας ότι βλέπει μία «μεγάλη δυνητική ριζοσπαστικοποίηση» στις προσπάθειες στρατολόγησης στελεχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ