Πέμπτη 14 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Νέα αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Νέες απώλειες μετρά η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρουσέφ στη Βραζιλία καθώς, προχτές, ένα ακόμα κόμμα, το «Partido Progressista» (Προοδευτικό Κόμμα - ΡΡ), ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το PP έγινε έτσι το τέταρτο κόμμα που τον τελευταίο καιρό αποσύρει την υποστήριξή του από την κυβέρνηση, κάτι που σηματοδοτεί την όξυνση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στη χώρα, στο φόντο σημαντικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η καπιταλιστική οικονομία στη Βραζιλία αφού υπάρχει βαθιά οικονομική κρίση (το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,1% το 2015, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει μείωση κατά 3,8% το 2016), αλλά και του σκανδάλου με τις μίζες και τις χορηγίες στον κολοσσό της «Πετρομπράς» («Petrobras»), στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται και η ίδια η Ρουσέφ. Μεταξύ άλλων η Ρουσέφ κατηγορείται για παράβαση των νόμων του προϋπολογισμού της χώρας (με στόχο την επανεκλογή της).

Την Κυριακή, αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Κάτω Βουλής, ενώ αν η πρόταση παραπομπής ψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών, τότε, αυτή θα σταλεί στη Γερουσία. Προχτές, η Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί στην Κάτω Βουλή για το θέμα, ενέκρινε με 38 ψήφους (έναντι 27) την παραπομπή της Ρουσέφ.

Εκπρόσωποι του PP δήλωσαν ότι «το κόμμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αποσυρθεί από την (κυβερνητική) συμμαχία» και οι περισσότεροι από τους αντιπροσώπους του στην Κάτω Βουλή θα ψηφίσουν υπέρ της αποπομπής της Ρουσέφ, στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας που θα γίνει την επόμενη Κυριακή.

Πριν από περίπου δύο βδομάδες ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κυβέρνηση και το κεντρώο Κόμμα Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας (PMDB), ο μεγαλύτερος από τους κυβερνητικούς «εταίρους» με 69 (στους 513) αντιπροσώπους στην Κάτω Βουλή. Οι ισχυρισμοί περί ανάγκης αποκάλυψης και αντιμετώπισης της διαφθοράς είναι υποκριτικοί, καθώς στελέχη και του PMDB (όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Εντουάρντο Κούνια επίσης ερευνάται για «χορηγίες» από την «Petrobras»). Η ουσία των (όπως όλα δείχνουν) γοργών εξελίξεων στη Βραζιλία είναι η επιθυμία μερίδων του ντόπιου κεφαλαίου για νέο «ανακάτεμα της τράπουλας», με προσδοκία τη διασφάλιση σχήματος ικανότερου ως προς την προώθηση αλλαγών που σήμερα απαιτεί η υπεράσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης και τη διαχείριση της κρίσης σε όφελός της.

Εκτός από τα PMDB και PP, την κυβέρνηση έχουν «εγκαταλείψει» τον τελευταίο καιρό και τα κόμμτα Partido Republicano Brasileno (PRB) και Partido Laborista Brasileno (PTB), που μαζί αριθμούσαν 40 βουλευτές.

Από τη μεριά της η Ντίλμα Ρουσέφ, σε χτεσινές της δηλώσεις, έκανε πάλι λόγο για «πραξικόπημα», επισημαίνοντας ότι «το έθνος ζει περίεργες και ανησυχητικές ώρες, καιρούς πραξικοπήματος, φάρσας και προδοσίας, γι' αυτό και πρέπει να μείνουμε ενωμένοι (...) να απαντήσουμε νωρίς σε προκλήσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόφαση ακύρωσης των καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος του Λούλα (2021-03-10 00:00:00.0)
Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αποφυλάκισης του Λούλα (2019-06-27 00:00:00.0)
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής συνελήφθη για σκάνδαλα (2016-10-20 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την αποπομπή Ρουσέφ (2016-09-02 00:00:00.0)
Αναγκαίος ο απεγκλωβισμός του λαού από τα διλήμματα της αστικής διαχείρισης (2016-05-22 00:00:00.0)
Ο πρώην Προέδρος ...πάει για υπουργός (2016-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ