Πέμπτη 14 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κάλεσμα συνεργασίας στη «μουσουλμανική κοινότητα»

Η Σύνοδος του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία ξεκινά σήμερα στην Κωνσταντινούπολη

Ξεκινούν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι εργασίες της 13ης Συνόδου του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία (OIC), με την Τουρκία (που θα έχει την προεδρία του Οργανισμού για την επόμενη διετία) να αναζητά συνεργασίες που θα ευνοήσουν την ευρύτερη προσπάθειά της να διασφαλίσει τα συμφέροντά της σε Μέση Ανατολή και γενικά.

Προχτές, ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε προπαρασκευαστική συνάντηση των ΥΠΕΞ του Οργανισμού, επέλεξε να σημειώσει ότι «ο πόλεμος μεταξύ αδελφών δημιουργεί μεγάλες λύπες... Ο σεχταρισμός διαιρεί τη μουσουλμανική μας κοινότητα... Η τρομοκρατία και οι ριζοσπαστικές τάσεις στοχεύουν τη σταθερότητα (...) δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε αυτή την εικόνα».

Ενταγμένες στην προσπάθεια της Τουρκίας να διασφαλίσει χρήσιμους «εταίρους», ήταν και οι επαφές που έγιναν με το Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν (που θα παρακολουθήσει και τη Σύνοδο του OIC), στις οποίες κυριάρχησαν ως θέματα η κατάσταση στη Συρία και η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν έγινε αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο των διμερών επαφών.

Διαψεύσεις και προβλήματα

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στίβεν Ζάιμπερτ, διέψευσε χτες ότι η Μέρκελ θα παραβρεθεί στα εγκαίνια κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην Ανατολική Τουρκία, κάτι που την προηγούμενη βδομάδα είχαν ανακοινώσει Τούρκοι αξιωματούχοι. «Ποτέ δεν επιβεβαίωσα το ταξίδι» ανέφερε. Αρκετοί έσπευσαν να μιλήσουν για συγκαλυμμένη αναβολή, που συνδέεται και με τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η μήνυση που υπέβαλε ο Τούρκος Πρόεδρος σε βάρος του Γερμανού κωμικού Γιαν Μπέχμερμαν, που πρωταγωνιστούσε σε βίντεο που σατίριζε τον Ρ. Τ. Ερντογάν. Μετά τις διαστάσεις που πήρε η αντίδραση του Ερντογάν και τις οξυμένες αντιδράσεις από Βερολίνο αλλά και Βρυξέλλες περί «τουρκικού αυταρχισμού», χτες η Μέρκελ αναφέρθηκε στις «θεμελιώδεις αξίες» του Συντάγματος, «την ελευθερία της άποψης» και «φυσικά την καλλιτεχνική ελευθερία». «Η τέχνη και αυτές οι θεμελιώδεις αξίες ισχύουν, ανεξάρτητα από τα πολιτικά προβλήματα που συζητάμε μεταξύ μας και αυτό περιλαμβάνει και το προσφυγικό ζήτημα. Πιστεύω ότι η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ενωση και επομένως και η Γερμανία έχουν συμφέρον να βρουν μια πολιτική λύση σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

  • Δύο Ρώσοι πράκτορες συνελήφθησαν στην Τουρκία, με την κατηγορία ότι τον περασμένο Νοέμβρη σκότωσαν τον Τσετσένο αυτονομιστή Βαχίντ Εντελγκίριεφ στην Κωνσταντινούπολη.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίδειξη ισχύος της τουρκικής αστικής τάξης και προετοιμασία χερσαίας εισβολής (2022-11-22 00:00:00.0)
Υψηλοί τόνοι Ερντογάν και απειλές για το Προσφυγικό (2016-11-26 00:00:00.0)
Συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν (2016-05-24 00:00:00.0)
Διεκδικεί ηγεσία στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (2016-04-16 00:00:00.0)
Θανατική καταδίκη επέβαλαν στον Μούρσι (2015-06-17 00:00:00.0)
Συνάντηση Ερντογάν - επιχειρηματικών οργανώσεων (2014-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ