Σάββατο 26 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υψηλοί τόνοι Ερντογάν και απειλές για το Προσφυγικό

Αντίδραση για το προχτεσινό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο για προσωρινή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Συνέχεια και υψηλούς τόνους στις αντεγκλήσεις με την ΕΕ έδωσε και χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνέπειες και για τη Συμφωνία Αγκυρας - Βρυξελλών για το Προσφυγικό, αντιδρώντας στο προχτεσινό μη δεσμευτικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για προσωρινή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα. Χτες, ο Ερντογάν επέκρινε την ΕΕ για τη στάση της συνολικά απέναντι στην Τουρκία και, αναφερόμενος στη διμερή Συμφωνία για το Προσφυγικό, τόνισε: «Δεν τηρήσατε την υπόσχεσή σας. Οταν 50.000 πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στο συνοριακό πέρασμα του Καπίκουλε (σ.σ. τουρκο -βουλγαρικά σύνορα) φωνάξατε βοήθεια και αρχίσατε να λέτε "τί θα κάνουμε όταν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορα". Κοιτάξτε, αν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν, βάλτε το καλά στο κεφάλι σας». Και σημείωσε ότι η Τουρκία έχει στο έδαφός της 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που μπορεί να πλημμυρίσουν την ΕΕ.

Αλλωστε, η αντίδραση της Τουρκίας εκφράστηκε έντονα από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το ψήφισμα του ΕΚ. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, είπε ότι «δεν υπάρχει κρίση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, αλλά κρίση πολιτικής ασυνέπειες εντός της ίδιας της ΕΕ». Ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χαρακτήρισε την άποψη του ΕΚ για την Τουρκία «ανειλικρινή και ψυχρή».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, συνέδεσε την απόφαση του ΕΚ και με τις αντιδράσεις στην απόπειρα πραξικοπήματος. «Δε χρειάζεται να την πάρουμε σοβαρά (την απόφαση) ή να κάνουμε μεγάλα σχόλια. Ηταν φανερό από το βράδυ της 15ης Ιούλη και τις εξελίξεις που ακολούθησαν. Ελπίσαμε οι φίλοι μας από την Ευρώπη να στηρίξουν την Τουρκία από την αρχή της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη και να δείξουν την πολιτική τους δύναμη ενάντια σε αυτή την αντιδημοκρατική συμμορία. Αλλά δυστυχώς, λάβαμε πολύ μικρή στήριξη».

Παρέμβαση Μέρκελ

Στο Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, έκρινε σκόπιμο να δηλώσει ότι «οι απειλές» κατά της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες «δεν οδηγούν πουθενά». «Θεωρούμε τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως κοινή επιτυχία και τη συνέχιση της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας προς το συμφέρον όλων των πλευρών», είπε η εκπρόσωπος της Μέρκελ Ούλρικε Ντέμερ.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Σαβσάν Σέμπλι, είπε πως «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνομιλούμε», ενώ ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελμαρ Μπροκ, είπε ότι «η συμφωνία για το Προσφυγικό είναι και προς όφελος της Τουρκίας. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας εξαρτάται κυρίως από τις καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Συνάντηση Παυλόπουλου με τον επίτροπο μετανάστευσης

Στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, συνάντησε χτες τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και στις δηλώσεις του κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει στο ακέραιο τη συμφωνία για το Προσφυγικό, ενώ υποστήριξε: «Δεν ωφελούν την εικόνα της Τουρκίας, φράσεις όπως "θα τους αφήσουμε να φύγουν προς την Ευρώπη"...». Κάλεσε, επίσης, την Τουρκία να είναι πιο προσεκτική, «την ώρα, μάλιστα, που εμείς της ανοίγουμε το παράθυρο - πόρτα, για να μπορέσει να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Από τη μεριά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημ. Αβραμόπουλος, τόνισε ότι η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας πρέπει να τηρηθεί πάση θυσία και συμπλήρωσε: «Εχει αποδειχθεί ότι η διπλωματία των δηλώσεων ποτέ δεν οδηγεί σε καλούς δρόμους. Χρειάζεται διπλωματία της ευθύνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ