Πέμπτη 14 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Οι βελγικές αρχές δήλωσαν χτες πως απελευθέρωσαν τρία άτομα που προχτές είχαν προσαχθεί ως ύποπτα για συμμετοχή στο μακελειό του Παρισιού. Επίσης, στην Ισπανία, ένας 27χρονος Γάλλος φέρεται να έχει προμηθεύσει με όπλα τον Αμεντί Κουλιμπαλί, που το Γενάρη του 2015 σκότωσε πέντε ανθρώπους σε εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Τρεις Γάλλοι στρατιώτες, που συμμετείχαν σε «αντιτρομοκρατική» αποστολή στο βόρειο Μάλι, σκοτώθηκαν χτες στην πόλη Τεσαλίτ, όταν το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν πάτησε σε νάρκη.

ΛΙΛΟΝΓΚΟΥΕ.-- Σε κατάσταση «φυσικής καταστροφής» λόγω των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή που προκαλεί η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, όπου βρίσκεται το Μαλάουι, κήρυξε χτες τη χώρα ο Πρόεδρός της, Πίτερ Μουταρίκα.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Ως ένδειξη «τερματισμού» του διετούς πολέμου που έχει καταστρέψει βασικές υποδομές του Νοτίου Σουδάν σχολιάστηκε η χτεσινή άφιξη του ηγέτη των αντικαθεστωτικών ενόπλων, Ρίεκ Μάτσαρ, στην ανατολική πόλη της χώρας Παγκάκ, προκειμένου να ορκιστεί τη Δευτέρα αντιπρόεδρος (αξίωμα που κατείχε πριν το ξέσπασμα του πολέμου).

AMΜAN.-- Οι ιορδανικές αστυνομικές αρχές έκλεισαν χτες τα γραφεία των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στο Αμμάν δίχως να ανακοινώσουν το λόγο.

ΚΑΪΡΟ.-- «Δεν εκχωρήσαμε τα δικαιώματά μας, αλλά αποκαταστήσαμε τα δικαιώματα των άλλων», δήλωσε χτες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, με αφορμή την παράδοση των στρατηγικών νησιών Τιράν και Σαναφίρ στη Σαουδική Αραβία την περασμένη Δευτέρα. Ο Σίσι εξήγησε ότι το 1950 η Σ. Αραβία είχε ζητήσει από την Αίγυπτο να προστατεύσει τα νησιά από επίθεση των Ισραηλινών, οι οποίοι τα έδωσαν στην Αίγυπτο μετά τον πόλεμο του 1967, στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας του 1979.

ΣΕΟΥΛ.-- Το κόμμα Saenuri της προέδρου Παρκ έχασε χτες την πλειοψηφία στη Βουλή, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.-- Αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας «Mossack Fonseca» έγινε προχτές, μετά από σχετική εντολή του γενικού εισαγγελέα του Παναμά. Ως στόχος εμφανίστηκε ο εντοπισμός αποδείξεων σχετικών με τα «Panama Papers».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ο γγ του κόμματος CSU (βασικού συνεργάτη του CDU της Α. Μέρκελ) δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται έναν «ισλαμιστικό νόμο», που μεταξύ άλλων θα καθιστά επίσημη γλώσσα στα τζαμιά τα γερμανικά, τονίζοντας ότι η «φωτισμένη» Ευρώπη θα πρέπει να καλλιεργήσει δική της «μορφή» του Ισλάμ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Υπέρ της μισθολογικής ισότητας ανδρών και γυναικών εργαζομένων τάχθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς στη χώρα του οι γυναίκες αμείβονται περίπου 24% λιγότερο από άνδρες συναδέλφους τους για την ίδια δουλειά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ