Παρασκευή 15 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνες συνθήκες για τους εγκλωβισμένους στην Ειδομένη

Σε 53.925 υπολογίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Οι νέες αφίξεις ήταν μόλις 30, το τελευταίο 24ωρο, και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά ανέρχεται σε 7.178. Στην Αττική φιλοξενούνται 14.936 άτομα, από τα οποία τα 3.770 στο λιμάνι του Πειραιά. Στην κεντρική Ελλάδα, βρίσκονται 1.854 άτομα, από τα οποία τα 29 μεταφέρθηκαν σε νέο κέντρο φιλοξενίας στα Οινόφυτα Βοιωτίας, χωρητικότητας 300 θέσεων. Στη νότια Ελλάδα, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 338.

Εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη στην Ειδομένη του Κιλκίς παραμένουν περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες, που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, οι οποίες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της υγρασίας γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνες για τους ίδιους και κυρίως τα χιλιάδες μικρά παιδιά. Την περιοχή επισκέφθηκε χτες ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος, ο οποίος χαρακτήρισε τον καταυλισμό «υγειονομικό ναρκοπέδιο», λόγω της έλλειψης απολύμανσης και των άσχημων συνθηκών υγιεινής. Επίσης, σημείωσε την ανάγκη να ενισχυθεί με προσωπικό και επιπλέον χρηματοδότηση το Νοσοκομείο Κιλκίς για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες. Ενδεικτικό των ελλείψεων είναι το γεγονός ότι από τις 88 οργανικές θέσεις γιατρών είναι κενές τουλάχιστον οι μισές. Το φόβο ότι «ο καταυλισμός της Ειδομένης είναι μια φαβέλα που θα πάρει μόνιμη μορφή» εξέφρασε ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών του Κόσμου» (ΓτΚ), Ν. Κανάκης.

Στο μεταξύ, σε 12 συλλήψεις αλλοδαπών προχώρησαν συνολικά οι αστυνομικές αρχές, από τις 12 έως και τις 14 Απρίλη, στο πλαίσιο των αστυνομικών ελέγχων που πραγματοποιούν στην περιοχή της Ειδομένης.

Στον Πειραιά

Ο ρυθμός αποσυμφόρησης του Πειραιά από τους πρόσφυγες είναι ικανοποιητικός, δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ενώ πρόσθεσε πως είναι αδύνατον όλοι όσοι βρίσκονται εκεί να μεταφερθούν στο Σκαραμαγκά. Σημείωσε ότι αυτό το διάστημα γίνεται καταγραφή των ΜΚΟ και πρόσθεσε: «Μερικές φορές χρειάζονται τεράστιες δυνάμεις για να ελέγξεις ποιος είναι πραγματικά αλληλέγγυος και ποιος είναι "πονηρός" ή πάει να κάνει πράξη την ιδεολογία του, βάζοντας σε κίνδυνο τους πρόσφυγες».

Περίπου 2.700 πρόσφυγες μένουν αυτή τη στιγμή σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, στο πλαίσιο του προγράμματος επιδότησης ενοικίου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος η Υπατη Αρμοστεία έχει αναλάβει την υποχρέωση να δημιουργήσει 20.000 θέσεις φιλοξενίας έως το τέλος του 2017. Αν και στην αρχή ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του προγράμματος περιελάμβανε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, μετά το κλείσιμο των συνόρων η Υπατη Αρμοστεία έχει στραφεί και στην αναζήτηση μαζικότερων χώρων φιλοξενίας ατόμων. Οσον αφορά την ενοικίαση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων, υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 1.700 αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ενώ 1.000 πρόσφυγες μένουν σε διαμερίσματα.

Αστυνομικοί εντόπισαν στη Χίο κύκλωμα που προμηθεύει με πλαστά διαβατήρια πρόσφυγες και μετανάστες. Κατά την έρευνα της Αστυνομίας συνελήφθησαν τέσσερα άτομα. Ηδη, έχει σταλεί σήμα στις αρχές της Αθήνας που αναζητούν έναν Σύρο και έναν Αιγύπτιο ως επικεφαλής του κυκλώματος, ενώ ο συλληφθείς από το Σουδάν, που ήρθε στη Χίο για να πωλήσει τα πλαστά διαβατήρια, αποδείχθηκε ότι ήταν ο μεταφορέας. Τα διαβατήρια επιχειρήθηκε να πωληθούν σε μια οικογένεια προσφύγων, που βρίσκεται στη Χίο, οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Επιπλέον, δεκάδες αλλοδαποί εντοπίστηκαν χτες στην παραλιακή περιοχή Βελά Αστακού της Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους περίπου 45 πρόσφυγες εντόπισαν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ειδοποίησαν την Αστυνομία. Στη συνέχεια, αστυνομικές δυνάμεις πήγαν στη Βελά και μετέφεραν τους αλλοδαπούς στο Μεσολόγγι. Οπως προέκυψε, οι πρόσφυγες είναι υπήκοοι Σομαλίας, εκτός από έναν, ο οποίος είναι από το Αφγανιστάν.

  • Η Αγκυρα αναμένει το επόμενο κύμα μεταναστών και προσφύγων που θα «επαναπροωθηθούν» από την Ελλάδα στην Τουρκία να αρχίσει μέσα σε λίγες μέρες και να αριθμεί περίπου 250 πρόσωπα, δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βιέννη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ