Παρασκευή 15 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ερευνητικών φορέων

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ερευνα συζητήθηκε χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές συζητείται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Ερευνα και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει να υλοποιηθούν ταχύτερα οι στόχοι του νομοθετικού πλαισίου της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Ερευνας και την υποταγή της στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Για το λόγο αυτό, το νομοσχέδιο αποτελείται εξολοκλήρου από άρθρα τα οποία «βελτιώνουν» - με τροποποιήσεις, αντικαταστάσεις και κατάργηση άρθρων - το νόμο 4310/2014 που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, τον οποίο, για την ιστορία, να αναφερθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει και δεσμευτεί ότι θα ...καταργήσει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ. Φωτάκης, παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ρυθμίσεις «που διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της καινοτομίας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι «θα μπορούσαμε να επαναφέρουμε σχεδόν αυτολεξεί την τοποθέτησή μας στη συζήτηση» για τον προηγούμενο νόμο. Εκανε σαφές ότι η στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο «δεν είναι άλλη από την προώθηση και ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ερευνητικών φορέων, αλλά και των πανεπιστημίων και ο μονοσήμαντος προσανατολισμός της ανάπτυξης της ερευνητικής δραστηριότητας με όρους ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου ενάντια στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και δυνατότητες που δίνει η ανάπτυξη της επιστήμης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών». Επισήμανε ακόμα πως ο νόμος αυτός είναι προπομπός της συνολικής αντιδραστικής μεταρρύθμισης που προετοιμάζει η κυβέρνηση στον τομέα αυτό κάτι βέβαια που και η ίδια έχει εξαγγείλει.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «επιδιώκει να δέσει την Ερευνα πιο σφιχτά στο άρμα των επιχειρηματικών ομίλων με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η ΝΔ καταψήφισε, επειδή, κατά την εισηγήτριά της Μ. Αντωνίου, το νομοσχέδιο δεν προωθεί σε βάθος τη «σύνδεση έρευνας και επιχειρηματικότητας», το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν, ενώ καταψήφισε και η ΧΑ γιατί κατά τον ειδικό της αγορητή Ν. Κούζηλο «δεν θεραπεύονται παθογένειες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στόχος η ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες του κεφαλαίου (2018-07-31 00:00:00.0)
Με ευρεία πλειοψηφία οι νέες διευκολύνσεις στους ομίλους (2018-06-12 00:00:00.0)
Μπαράζ διευκολύνσεων στο κεφάλαιο για κερδοφόρες επενδύσεις (2016-11-29 00:00:00.0)
Σπρώχνει βαθύτερα την Ερευνα στην υπηρεσία των μονοπωλίων (2016-09-30 00:00:00.0)
Διασφαλίζει σίγουρα κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους (2016-08-05 00:00:00.0)
Αναδιανομή της πίτας και ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί (2015-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ