Πέμπτη 21 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση ΥΠΕΞ Ρωσίας - Ινδίας - Κίνας

ΜΟΣΧΑ.--

«Καμία χώρα ή ομάδα χωρών δε διαθέτει σήμερα αρκετά εφόδια για να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα... Θα πρέπει να προσπαθούμε για συναίνεση μεταξύ των ηγετικών κέντρων εξουσίας, να προσελκύσουμε όσες περισσότερες χώρες και όσους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς είναι δυνατό, (αλλά) και να αναπτύξουμε περαιτέρω ευέλικτες δομές. Αυτές είναι οι βασικές αρχές της δικιάς μας "τρόικας"», επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Σεργκέι Λαβρόφ, στη 14η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας - Ινδίας - Κίνας (RIC) που έγινε στη Μόσχα στις αρχές της βδομάδας.

Η συνεργασία των τριών χωρών είναι αποτέλεσμα «της επιθυμίας να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός πολυπολικού και πιο σταθερού, πιο δίκαιου και πιο ασφαλούς συστήματος διεθνών σχέσεων» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Λαβρόφ. Βεβαίως, ο «πολυπολικός» και «πιο σταθερός και πιο δίκαιος» κόσμος που αναζητούν οι RIC, δεν είναι παρά ο κόσμος των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και μεταξύ τους και με άλλα κέντρα όπως ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ.

Η Ινδή υπουργός Σούσμα Σβάρας ζήτησε από τους δύο «εταίρους» να διαδραματίσουν έναν «αποφασιστικό ρόλο», ώστε «να αλλάξει η κατάσταση» στον ΟΗΕ και «η Ινδία να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού».

Από τη μεριά του, το Πεκίνο προέταξε πάλι τις ισορροπίες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, για την οποία συμφώνησε με τη Μόσχα (σε συνάντηση Λαβρόφ - Γουάνγκ Γι) ότι είναι αντίθετοι σε κάθε «διεθνοποίηση της διένεξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ