Πέμπτη 21 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΗΠΑ
Συνεργασία και ανταγωνισμός

Από τη συνάντηση Σαλμάν - Ομπάμα

Copyright 2016 The Associated

Από τη συνάντηση Σαλμάν - Ομπάμα
ΡΙΑΝΤ.--

Οι γεωπολιτικές αντιθέσεις ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας στην περιφέρεια του Περσικού Κόλπου και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με δεδομένη την ανερχόμενη ισχύ του Ιράν και τα συμφέροντα μονοπωλίων αμφοτέρων των πλευρών σε διεθνή ζητήματα πρώτης γραμμής, όπως οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι σε Συρία, Ιράκ, Υεμένη, Λιβύη και οι δυνατότητες, την ίδια ώρα, συνεργασίας μεταξύ στρατών των δύο χωρών, του εξαμελούς Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) με τις ΗΠΑ και ενδεχομένως άλλα μέλη του ΝΑΤΟ τέθηκαν χτες, μεταξύ άλλων, επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν στο ανάκτορο Εργκα στο Ριάντ της Σ. Αραβίας ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Σαουδάραβας μονάρχης, Σαλμάν.

Ο Ομπάμα συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, από την Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Σούζαν Ράις, τον διευθυντή της CIA, Τζον Μπρέμερ, υφυπουργούς και υπουργούς όπως ο Αμυνας, Αστον Κάρτερ. Σήμερα, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - GCC.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, που συμμετείχε σε συνάντηση ομολόγων του από το εξαμελές GCC, άσκησε πιέσεις, ζητώντας μεγαλύτερη οικονομική στήριξη των χωρών του Κόλπου στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο του ιρακινού στρατού και έχουν ερειπωθεί από τις πολύμηνες συγκρούσεις όπως οι πόλεις Χιτ και Ραμάντι της δυτικής ιρακινής επαρχίας Ανμπαρ. Επίσης, επισημοποιήθηκαν οι κοινές περιπολίες Αμερικανών και χωρών του GCC ανοικτά των ακτών της Υεμένης, με «στόχο την αποτροπή ανεφοδιασμού των Σιιτών αντικαθεστωτικών ενόπλων Χούτι από το Ιράν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ