Πέμπτη 21 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις με φόντο το «πάγωμα» της διαπραγμάτευσης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Σε «αντεπίθεση» προχώρησε χτες ο επικεφαλής της συριακής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, στη Γενεύη, με αφορμή την απόφαση της αντιπολίτευσης να αναστείλει μέχρι νεωτέρας τη συμμετοχή της από τις έμμεσες ενδοσυριακές συνομιλίες στη Γενεύη, με την κατηγορία πως ο στρατός παραβιάζει τη συμφωνία παύσης πυρός που εφαρμόζεται από τις 27 Φλεβάρη.

Ο Τζααφάρι χαρακτήρισε την «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή», που συγκρότησαν δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που ελέγχονται και στηρίζονται κυρίως από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, σαν ομάδα που συγκροτείται από «εξτρεμιστές και μισθοφόρους». Πρόσθεσε πως η απόφασή τους αυτή «ήρε σημαντικό εμπόδιο» από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι μία οποιαδήποτε πολιτική λύση για τη Συρία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει συριακή ευρεία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, νέο σύνταγμα και νέες βουλευτικές εκλογές. Σημείωσε πως κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε νωρίτερα με τον αναπληρωτή απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Ράμζι Ετζεντίν Ράμζι, συζήτησαν «διάφορα θέματα», όπως κάποιες προτάσεις της κυβερνητικής αντιπροσωπείας αναφορικά με έκθεση του διεθνούς απεσταλμένου, Στάφαν ντε Μιστούρα, για τη σύνθεση μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την ανάγκη πίεσης «γειτονικών χωρών στην εφαρμογή αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Παράλληλα, χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη συριακή αντιπολίτευση που αποχώρησε από τη Γενεύη για «ανωριμότητα» και για «έλλειψη πραγματικών ιδεών για την επίλυση της κρίσης».

Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουτζάριτς, ανακοίνωσε σχέδιο απομάκρυνσης 500 Σύρων αμάχων από πολιορκημένες περιοχές της Συρίας, επικαλούμενος έκτακτους λόγους υγείας. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει σε 500 ανθρώπους, 250 από την κάθε πλευρά των εμπολέμων στη Συρία, να εγκαταλείψουν τέσσερις πολιορκημένες πόλεις, οι δύο από αντικαθεστωτικούς στη βορειοδυτική Συρία και οι άλλες δύο από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κοντά στη μεθόριο με το Λίβανο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ