Παρασκευή 29 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
Οφέλη «βλέπει» τμήμα του κεφαλαίου

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Απάντηση» στις πρόσφατες εκτιμήσεις ΔΝΤ και ΟΟΣΑ, σε σχέση με τις πιθανές σοβαρές ζημιές που μπορεί να υποστεί η βρετανική οικονομία σε περίπτωση αποχώρησης από την ΕΕ (Brexit) στο δημοψήφισμα του Ιούνη, έδωσαν χτες οικονομολόγοι που τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Επιφανείς Βρετανοί οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων ο Πάτρικ Μίνφορντ από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, υποστήριξαν ότι σε περίπτωση Βrexit, η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας θα είναι 4%, δέκα χρόνια μετά την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χάρη σε οφέλη από τους χαμηλότερους δασμούς για εισαγωγές από χώρες εκτός της ΕΕ. Υποστήριξαν, ακόμη, ότι η Βρετανία θα πρέπει να βασιστεί στα επίπεδα δασμών που συμφωνήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και ότι η κατάργηση των εξωτερικών δασμών της ΕΕ θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών καταναλωτή κατά 8%, ενισχύοντας πιθανώς το ΑΕΠ κατά 4% μετά το 2026. Οι υπέρμαχοι του Βrexit υποστήριξαν, ακόμη, πως μεγάλο μέρος των ξένων επενδύσεων που έγιναν στη Βρετανία, ήταν αποτέλεσμα της ανταγωνιστικής ισχύος της χώρας και όχι της πρόσβασης στην υπόλοιπη ΕΕ.

Τέλος, χτες το Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο αποφάσισε τον αποκλεισμό των Βρετανών που ζουν στο εξωτερικό πάνω από 15 χρόνια στο δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη, με αφορμή την προσφυγή 94χρονου Βρετανού βετεράνου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που ζει στην Ιταλία και μίας Βρετανίδας δικηγόρου που ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες επί χρόνια.

  • Διευθυντικό στέλεχος του ινδικού επιχειρηματικού ομίλου ΤΑΤΑ που έχει υπό την ιδιοκτησία του σχεδόν όλα τα χαλυβουργεία της Βρετανίας, κάλεσε χτες την κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον «να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες», για να βοηθήσει την TATA Steel να βρει αγοραστή για τις χαλυβουργικές της μονάδες στη χώρα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ