Παρασκευή 29 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε μια προσπάθεια να προωθήσει τα αμερικανικά γεωπολιτικά και μονοπωλιακά συμφέροντα στο Ιράκ και να στηρίξει την (πολλαπλώς κλυδωνισμένη από διαδηλώσεις και αντιδράσεις της αντιπολίτευσης) κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, βρέθηκε χτες ξαφνικά στη Βαγδάτη, όπου έγινε δεκτός στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας από τον εκεί Αμερικανό πρέσβη, Στιούαρτ Τζόουνς, και τον υποστράτηγο Σιν Μακφάρλαντ.

Δημοσιεύματα του αμερικάνικου Τύπου εκτιμούν ότι η επίσκεψή του δεν συνδέεται μόνο με τη στήριξη στον πρωθυπουργό, Χάιντερ αλ Αμπάντι, που επιχειρεί, χωρίς επιτυχία, εδώ και μέρες να προχωρήσει σ' ένα νέο κυβερνητικό σχήμα που να τυγχάνει γενικότερης αποδοχής, αλλά και με την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων με φόντο τις επιχειρήσεις έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Οχι μόνο στη δυτική επαρχία Ανμπαρ, αλλά και στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ. Σε αυτή τη συγκυρία, ο Μπάιντεν επέλεξε, έτσι, να μεταβεί στη Βαγδάτη για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, ασκώντας (σύμφωνα με πληροφορίες) πιέσεις σε Ιρακινούς αξιωματούχους, ώστε «να βάλουν σε προτεραιότητα τα εθνικά συμφέροντα αντί τα συμφέροντα Σιιτών ή Σουνιτών Μουσουλμάνων ή άλλα τοπικιστικά ή προσωπικά ζητήματα...».

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μέσα στις τελευταίες βδομάδες μετέβησαν αιφνιδίως στη Βαγδάτη ακόμη δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι: ο υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ και ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Αυτά ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομάμα, ανήγγειλε το ίδιο διάστημα την αποστολή επιπρόσθετα 200 Αμερικανών στρατιωτικών, ανάβοντας παράλληλα για πρώτη φορά το «πράσινο φως» για τη χρήση των επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι στις επιχειρήσεις έναντι τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ