Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Μαγειρεύουν μέγα σκάνδαλο

Αγνωστο, πότε θα ανακοινώσει η κυβέρνηση ποιον θα επιλέξει σαν πλειοδότη, για την παράδοση του ναυπηγείου, που επρόκειτο να γνωστοποιηθεί χτες

Αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που δημιουργεί η ίδια της η πολιτική της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, έρχεται για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, απ' αφορμή της απόφασής της να ξεπουλήσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η μη ανακοίνωση του «πλειοδότη» του διαγωνισμού για την «αγορά» του ναυπηγείου, που είχε ανακοινωθεί ότι γινόταν χτες, σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται στο ότι δεν μπορεί να διακριθεί ο πλειοδότης, αλλά στο γεγονός, ότι οι προσφορές, τόσο στο τίμημα, όσο και στους λοιπούς όρους, είναι τόσο «άθλιες», με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να αναλάβει τις ευθύνες που θα προκύψουν από μία τέτοια έκβαση. Οι συσκέψεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και του συμβούλου ιδιωτικοποίησης (Alfa Finance) είναι σχεδόν καθημερινές, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα.

Ηδη, η Alfa Finance, έχει ζητήσει από τους δύο υποψήφιους αγοραστές (Ομιλος Ταβουλάρη και HDW) να διευκρινίσουν τις αιρέσεις που θέτουν με τις προσφορές, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στο υπουργείο Ανάπτυξης για το θέμα των προσφορών (σε τίμημα και σε όρους).

Ας υπενθυμίσουμε ότι, όταν ανακοινώθηκαν οι προσφορές, αναγγέλθηκαν ως μεγάλη επιτυχία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τώρα, όμως, φαίνεται, πως έβαλαν το κεφάλι τους στον «τορβά» και δεν μπορούν να κάνουν ούτε πίσω, ούτε μπροστά. Υπό αυτά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άσχετο το ενδιαφέρον που επέδειξαν ξαφνικά η «Siemens» και η ΕΤΕΜ για την εξαγορά του βιομηχανικού τμήματος του Σκαραμαγκά όπου κατασκευάζονται βαγόνια. Ούτε και ο χρόνος βέβαια. Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης χαρακτηρίζουν ως πολύ θετικό το ενδιαφέρον των παραπάνω εταιριών, όμως, όπως τονίζουν, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα αφού ο διαγωνισμός έχει λήξει και τους παραπέμπουν στον πλειοδότη που θα προκριθεί.

Είναι πασιφανές, ότι γύρω από το θέμα του ξεπουλήματος των ναυπηγείων, έχει στηθεί ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι, και πολύ πιθανά το σκάνδαλο να ολοκληρωθεί με τον τεμαχισμό του ναυπηγείου, προκειμένου να μπερδευτεί η κατάσταση. Επίσης είναι πολύ πιθανό η «Siemens» και η ΕΤΕΜ, να χρησιμοποιούνται ώστε να βελτιωθούν οι προσφορές.

Αίσθηση προκαλεί και η χτεσινή ανακοίνωση της πρασινογάλαζης πλειοψηφίας του σωματείου εργαζομένων στο Σκαραμαγκά, «Η Τρίαινα» που εκφράζει... οργή για τα σενάρια που κυκλοφορούν και προειδοποιούν ότι «όποιοι σχεδιάζουν ή προωθούν πολιτικά ή επιχειρηματικά παιχνίδια στις πλάτες μιας μεγάλης επιχείρησης και των εργαζομένων της, θα μας βρουν μπροστά τους»! Σημειώνουμε, ότι αντί για ανακοινώσεις, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι γαλαζοπράσινοι συνδικαλιστές της «Τρίαινας» είναι να απολογηθούν δημόσια και πρωτίστως στους εργαζόμενους του Σκαραμαγκά, για το ρόλο που διαδραμάτισαν για να ιδιωτικοποιηθεί το Ναυπηγείο και να φτάσει η κατάσταση σ' αυτό το σημείο. Και είναι γνωστός ο ρόλος που έπαιξαν. Δε χρειάζεται να αναφερθούμε σε άλλες λεπτομέρειες. Ακόμα και τώρα, δεν είναι αργά για να μπουν μπροστά στον αγώνα για να μην ιδιωτικοποιηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ