Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για την «Alpha Bank»

Καθημερινά ξετυλίγεται το κουβάρι με τις απάτες που διαπράχθηκαν στο Χρηματιστήριο σε βάρος των επενδυτών, με δικαστικές έρευνες, μηνύσεις, ποινικές διώξεις κλπ., ενώ εκείνο που απομένει είναι, αν τελικά θα πληρώσουν όσοι ευθύνονται γι' αυτά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο ναό του τζόγου. Χτες, είχαμε άλλη μια δικαστική παρέμβαση γι' αυτά που γίνονται στο Χρηματιστήριο. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι. Σακελλάκος παρήγγειλε αυτεπάγγελτα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου - κυρίως στις οικονομικές εφημερίδες - σύμφωνα με τα οποία η τράπεζα «Alpha Bank» και η γαλλική «BMP Paribas» προχωρούν σε συγχώνευση μεταξύ τους. Αποτέλεσμα αυτών των δημοσιευμάτων ήταν οι έντονες διακυμάνσεις της μετοχής της «Alpha Bank» στις συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή.

Με την προκαταρκτική εξέταση, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητάει να διερευνηθούν οι συνθήκες διακύμανσης της μετοχής, καθώς και αν διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις σε παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Αγγελόπουλο.

Στο μεταξύ χτες, κατέθεσαν παράσταση Πολιτικής Αγωγής στην 14η τακτική ανακρίτρια κ. Γυφτοπούλου οι 14 επενδυτές από την Πάτρα, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν από τον Ηλ. Μπογδάνο, ιδιοκτήτη της χρηματιστηριακής «Active», χάνοντας συνολικά στη Σοφοκλέους το ποσόν του ενός δισ. δραχμών. Η απάτη συνίσταται στο γεγονός ότι η «Active» υποσχόταν πως είναι εγγυημένη η απόδοση των χρημάτων και, μάλιστα, μέχρι το 1997 είχαν υπογραφεί και σχετικές συμβάσεις μεταξύ επενδυτών και εταιρίας. Οι επενδυτές της Πάτρας έχουν προσφύγει και στα αστικά δικαστήρια, καταθέτοντας αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Η παραπάνω υπόθεση συνδέεται και με τη δίωξη για σύσταση και συμμορία, που έχει ασκηθεί εναντίον υπαλλήλων τράπεζας στο Αιγάλεω, όπου με τη βοήθεια της εταιρίας του Ηλ. Μπογδάνου πραγματοποιούσαν συστηματικά εξωχρηματιστηριακές πράξεις δεκάδων δισ. στις χαμηλότερες τιμές, χρησιμοποιώντας κωδικούς πελατών, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

Να σημειωθεί ότι ο Ηλ. Μπογδάνος βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό, ενώ προχτές διατάχθηκε το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών του σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ