Τρίτη 17 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανησυχίες μεγάλου κεφαλαίου για ενδεχόμενο Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται οι ανησυχίες οργανισμών του διεθνούς κεφαλαίου για τις συνέπειες ενός πιθανού Brexit, αποχώρησης δηλαδή της Βρετανίας από την ΕΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη για την παραμονή ή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Χτες, αναλυτές του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Φιτς (Fitch) προειδοποίησαν ότι τυχόν Brexit θα μπορούσε να πλήξει το αξιόχρεο άλλων χωρών της ΕΕ με στενές εμπορικές ή οικονομικές σχέσεις με τη Βρετανία, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας. Σε άλλο σημείο θεωρούν πως σε καθαρά εμπορικούς όρους, οι πιο εκτεθειμένες χώρες θα είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, στις οποίες οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών προς τη Βρετανία αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 8% του ΑΕΠ. Σημαντικό πλήγμα θεωρούν πως μπορεί να υποστούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, λόγω των ισχυρών δεσμών των τραπεζικών τους συστημάτων με αυτό της Βρετανίας. Υπογραμμίζουν, ακόμη, ότι η έκταση των επιπτώσεων ενός Brexit θα εξαρτηθεί κυρίως από τις εμπορικές ρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσουν μετά από μία τέτοια εξέλιξη η Βρετανία και η ΕΕ, καθώς και από τις ενδεχόμενες πολιτικές συνέπειες σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Επιπροσθέτως, διαβλέπει και κίνδυνο απόσχισης περιοχών από το λεγόμενο Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέποντας ότι εάν το δημοψήφισμα οδηγήσει σε αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, τότε δεν αποκλείεται αποχώρηση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι προειδοποιήσεις του Βρετανού υπουργού Οικονομικών

Το ίδιο διάστημα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, επιτέθηκε κατά των υποστηρικτών του Brexit επειδή υποστήριξαν ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να αποχωρήσει μόνο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και από την ενιαία αγορά της. Επιχειρώντας να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλους κινδύνους, ο Οσμπορν υποστήριξε ότι σε περίπτωση Brexit, η Βρετανία θα χάσει σε μια 15ετία ετησίως 200 δισ. λίρες από το εμπόριο και άλλα τόσα από ξένες επενδύσεις.

«Η αποχώρηση από την ΕΕ είναι εισιτήριο χωρίς επιστροφή για μια φτωχότερη Βρετανία», κατέληξε ο Οσμπορν.

Υπέρ του Brexit ο Τραμπ

Στο χορό των υποστηρικτών του Brexit είναι και ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, που διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ χαρακτήρισε την ΕΕ «πολύ γραφειοκρατική» και αναρωτήθηκε εάν η Βρετανία όντως τη χρειάζεται.

Στη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό ITV, ο Τραμπ αποδοκίμασε και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, και εκτίμησε ως «απίθανο» το ενδεχόμενο να αναπτύξει «καλή σχέση» μαζί του, λέγοντας πως «και ο ίδιος είναι απρόθυμος να λύσουμε τα προβλήματά μας». Προ ημερών, ο Ντ. Κάμερον είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ «χαζό», με αφορμή τις μισαλλόδοξες δηλώσεις του τελευταίου για απαγόρευση της εισόδου των Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ