Τρίτη 17 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
Κοινή δήλωση Αναστασιάδη - Ακιντζί για τις «εκρεμμότητες»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, υπέγραψαν κοινή δήλωση, όπου υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα των δύο πλευρών να βρεθούν «η απαραίτητη θέληση και το απαραίτητο κουράγιο» για να ξεπεραστούν «τα εναπομείναντα εκκρεμούντα θέματα». Σε αυτή σημειώνουν ότι τους επόμενους μήνες οι προσπάθειες θα ενταθούν με στόχο να επιτευχθεί συνολική διευθέτηση του Κυπριακού εντός του 2016.

Επαναλαμβάνουν ότι «μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση δεν θα φέρει μόνο ειρήνη και ευημερία στην Κύπρο, αλλά επίσης θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα και θα συμβάλει στη σταθερότητα και στη συνεργασία στην περιοχή».

Στο μεταξύ, χτες, ο Μ. Ακιντζί πρότεινε η εντατικοποίηση των επαφών να αποκτήσει τη μορφή μιας «συνεχούς συνάντησης» που θα προτάξει τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό και αμέσως μετά να γίνει μια πενταμερής συνάντηση (με τη συμμετοχή των «εγγυητριών δυνάμεων» Τουρκίας - Ελλάδας - Βρετανίας) με θέμα τις εγγυήσεις και τα θέματα ασφάλειας. «Είναι η τελευταία ευκαιρία για ομοσπονδιακή λύση, επειδή οι επόμενες γενιές μπορεί να οδεύσουν προς ένα μοντέλο λύσης βασισμένο στον διαχωρισμό», δεν παρέλειψε να προσθέσει ο Ακιντζί επιστρατεύοντας τη γνώριμη εκβιαστική λογική. Από τη μεριά της κυπριακής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως «θέση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων, να συμφωνηθεί και στη συνέχεια να κοινοποιηθεί η θέση των δύο κοινοτήτων στην πολυμερή διάσκεψη».

Συστάσεις ιμπεριαλιστών για συμβιβασμούς

Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο, Κάθλιν Ντόχερτι, δήλωσε ότι «όχι μόνο οι ίδιοι οι Κύπριοι θα αποκομίσουν οφέλη - πολιτικά και οικονομικά - από μια διευθέτηση, αλλά η ειρηνική επανένωση της Κύπρου θα έχει επίσης απήχηση και πέραν του νησιού». Δηλώσεις έκανε και ο Ρώσος πρέσβης, Στανισλάβ Οσάτσι, που πρόβαλε ως κύριο στόχο τη διατήρηση της «συσσωρευμένης δυναμικής» που υπάρχει και τη συνέχιση της αναζήτησης ενός συμβιβασμού, την επίδειξη θέλησης για τη λήψη δύσκολων και κρίσιμων αποφάσεων.

Η επανένωση του νησιού «θα αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για την περιφερειακή σταθερότητα και ένα παράδειγμα για όλο τον κόσμο», σημείωσε ο Γάλλος πρέσβης, Ρενέ Τροκάζ.

Ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρικ Τοντ, τόνισε ότι «παρόλο που οι προκλήσεις παραμένουν, ενθαρρύνουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν ευελιξία, δημιουργικότητα και να έχουν ανοικτά μυαλά, για την υπερπήδηση των εναπομεινάντων εμποδίων». Ενώ και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, θύμισε τις παλιότερες επισημάνσεις του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ότι χρειάζονται παραχωρήσεις και συμβιβασμοί.

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιμπρίς» ο Γερμανός πρέσβης στην Κύπρο, Νικολάι φον Σιοπφ, τόνισε πως οι υδρογονάνθρακες που έχουν εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ θα πρέπει να λειτουργήσουν ως καταλύτης για τη δημιουργία συνθηκών κατάλληλων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

  • Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε το ΡΙΚ ενόψει των βουλευτικών εκλογών της επόμενης Κυριακής, η νέα Βουλή θα έχει εκπροσώπους από επτά κόμματα, ανάμεσά τους και το ακροδεξιό ΕΛΑΜ. Στην πρόθεση ψήφου πρώτος εμφανίζεται ο ΔΗΣΥ με 24,5% και ακολουθούν ΑΚΕΛ (20%), ΔΗΚΟ (9%), ΕΔΕΚ - Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα «Αλληλεγγύη» (3,5%) κ.τ.λ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ