Πέμπτη 19 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Εχουν κάνει επιστήμη την αλλοίωση των συσχετισμών

Τα «ρέστα» τους δίνουν οι δυνάμεις παλιού και νέου εργοδοτικού συνδικαλισμού, μπροστά στο Συνέδριο του ΕΚΑ, προσπαθώντας να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς. Πρωταγωνιστές αυτών των διαδικασιών, είναι οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΛΑΕ.

Πρόκειται για δυνάμεις της εργατικής αριστοκρατίας, πλήρως ξεκομμένες από την εργατική τάξη, τα προβλήματα και τις αγωνίες της. Δυνάμεις που παραμονές του συνεδρίου ασχολούνται μόνο με τα εκλογομαγειρέματα, για να τους βγουν τα «κουκιά», ενώ όλο τον υπόλοιπο καιρό, είτε δεν εμφανίζονται στους χώρους δουλειάς, είτε πρωτοστατούν στην υποταγή των εργαζομένων στην εργοδοσία, στην απεργοσπασία και στην καλλιέργεια κλίματος ηττοπάθειας και μιζέριας.

Ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις σωματείων, με τα οποία επιχειρείται η αλλοίωση του πραγματικού συσχετισμού στο συνέδριο του ΕΚΑ, αναδεικνύει ο «Ριζοσπάστης».

-- Οι ηγεσίες σωματείων από τον κλάδο των τραπεζών, που είναι πανελλαδικά, επέμεναν να εκπροσωπηθούν στο ΕΚΑ με ψηφίσαντες από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο από την Αθήνα, με προφανή σκοπό να ελέγξουν τους συσχετισμούς. Οχι τυχαία, βέβαια, αφού περίπου το 1/3 των αντιπροσώπων στο συνέδριο προέρχονται από το χώρο των τραπεζών.

-- Υπάρχουν σωματεία - φαντάσματα, που δεν έκαναν ποτέ εκλογές ή αυτές έγιναν εν κρυπτώ και μακριά από τους εργαζόμενους. Οπως για παράδειγμα το σωματείο - φαντομάς των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ.

-- Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή σωματείου της ΕΡΤ, που υποστήριξε ότι οι εκλογές του φέρουν την έγκριση του Πρωτοδικείου Αγίας Παρασκευής... Ομως, στην Αγία Παρασκευή δεν υπάρχει Πρωτοδικείο.

-- Στο Πανελλαδικό Σωματείο Βαριάς Βιομηχανίας «Η Συσπείρωση» (οι αντιπρόσωποί του απορρίφθηκαν, με επιμονή της ΔΑΣ), αποκαλύφθηκε ότι ανάμεσα στους ψηφίσαντες υπήρχαν εργαζόμενοι που όχι μόνο αγνοούσαν ότι ψήφισαν, αλλά δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη του σωματείου! Μάλιστα, στο πρακτικό των αρχαιρεσιών του αναφέρεται ότι στις 2/8/2015, στις 10 π.μ., πραγματοποίησε εκλογοαπολογιστική συνέλευση με τη συμμετοχή 400 εργαζομένων, εξέλεξε εφορευτική επιτροπή, ενέκρινε τον απολογισμό και έκανε εκλογές. Η λεπτομέρεια της υπόθεσης είναι ότι η αίθουσα που αναφέρει ότι συγκεντρώθηκαν οι εργαζόμενοι είναι ένα δωμάτιο μόλις 10 τετραγωνικών μέτρων!

-- Αλλο παράδειγμα νόθευσης του συσχετισμού είναι η προσπάθεια συνδικαλιστών να κάνουν δεκτά σωματεία, που όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την Αθήνα, αλλά είναι εγγεγραμμένα στο ΕΚ Θήβας και Ελευσίνας.

-- Σε πολλά ακόμα σωματεία εντοπίστηκαν παρατυπίες στις διαδικασίες ανάδειξης αντιπροσώπων, με πιο συχνή τη διπλοψηφία. Είναι τέτοιο το θράσος των παραγόντων του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που ακόμα και γνωστά συνδικαλιστικά στελέχη δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα. Για παράδειγμα, στο πανελλαδικό σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων εμφανίστηκε να ψηφίζει ο πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ, που ταυτόχρονα είχε ψηφίσει και στο σωματείο εργαζομένων «Ωνασείου»...

-- Αλλο παράδειγμα, όπου οι δυνάμεις της ΔΑΣ πρωτοστάτησαν για την αντιμετώπισή του, είναι η μέθοδος της «επιστολικής ψήφου», με την οποία υλοποιούνται γνωστές επιδιώξεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, που θέλουν τους εργαζόμενους μακριά από τις συλλογικές διαδικασίες, να εκφράζουν τη θέλησή τους «επιστολικά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα», που πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επέμενε να νομιμοποιηθεί η παρουσία σωματείου που στο καταστατικό του προβλέπεται αυτή η απαράδεκτη ρύθμιση. Παρόμοιο παράδειγμα είναι ο Σύλλογος Πτυχιούχων Εργοδηγών ΔΕΗ, όπου πάνω από το 90% των ψηφισάντων ψήφισε «επιστολικά», με αποτέλεσμα να απορριφθεί η εκπροσώπησή του στο συνέδριο του ΕΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ