Παρασκευή 20 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Παιχνίδια στις πλάτες των εγκλωβισμένων

Τη μεταφορά των εγκλωβισμένων προσφύγων που περιμένουν στην Ειδομένη χωρίς ελπίδα να ανοίξουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. «Δεν είναι ζήτημα καν μήνα, αλλά ζήτημα εβδομάδας ή εβδομάδων» να είναι έτοιμες οι νέες εγκαταστάσεις και να μεταφερθούν εκεί οι πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο Γ. Κυρίτσης, σύντομα τα νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων πρόκειται να λειτουργήσουν σε νοικιασμένους χώρους στη Θέρμη και την Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι παραπάνω χώροι ανήκουν στη δεύτερη τετράδα των ενοικιάσεων βιομηχανικών - εμπορικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία προσφύγων και γνωστοποίησε ότι θα οριστικοποιηθεί και ένας τρίτος χώρος. «Παράλληλα εκσυγχρονίζονται τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο της Λάρισας και το Βαγιοχώρι της Θεσσαλονίκης», τόνισε και πρόσθεσε ότι στις εν λόγω εγκαταστάσεις θα τοποθετηθούν σκηνές τύπου οικίσκου και βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο. Επίσης, γνωστοποίησε ότι θα φτιαχτεί και πρότυπος χώρος φιλοξενίας, υψηλών προδιαγραφών, δυναμικότητας 1.300 έως 1.500 θέσεων, στα Πατώματα, στα Γρεβενά.

Ο Γ. Κυρίτσης ανέφερε πως οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν - μέχρι στιγμής - στα χρονοδιαγράμματα, που είχαν τεθεί για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης, οφείλονται και στην έλλειψη πόρων. Αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλο κόστος από το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής, γι' αυτό και έγιναν προσπάθειες να ανοίξει η γραμμή.

Στο μεταξύ, σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν χτες εκατοντάδες πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό, όπου ζουν εγκλωβισμένοι 1.850 άνθρωποι. Συγκεκριμένα, χτες το μεσημέρι, 400 περίπου πρόσφυγες προχώρησαν σε νέα αποχή τροφής. Αρκετοί, δε, εμπόδισαν το φορτηγό που έφερνε τα φαγητά προς διανομή. Οι πρόσφυγες κατήγγειλαν τις κακές συνθήκες διαβίωσης στο χώρο, τη λήξη των χαρτιών τους που τους εκθέτει σε συλλήψεις από την Αστυνομία, το κλείσιμο των συνόρων με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες και 300 εγκλωβισμένοι στο χώρο φιλοξενίας της Μαλακάσας, όπου ζουν 1.311 άνθρωποι. Οι πρόσφυγες βγήκαν στον παράδρομο της εθνικής οδού, μένοντας στο σημείο για αρκετή ώρα.

Τέλος, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, επανήλθε στην πρότασή του για δημιουργία «πλωτών hot spot», με στόχο την ταυτοποίηση των προσφύγων πριν φτάσουν στην ιταλική επικράτεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εξέλιξη από χτες η επιχείρηση εκκένωσης (2016-05-25 00:00:00.0)
Συμπλοκές στην Ειδομένη (2016-05-11 00:00:00.0)
Λασπότοπος η Ειδομένη (2016-05-05 00:00:00.0)
Επικίνδυνη η κατάσταση για πρόσφυγες και μετανάστες (2016-04-28 00:00:00.0)
Παρουσίασε το πλάνο του μαζικού εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων (2016-03-25 00:00:00.0)
Αθλιες συνθήκες κράτησης των μεταναστών (2014-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ