Τετάρτη 25 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανακοινώθηκε νέο υπουργικό σχήμα

Ο Πρόεδρος Ερντογάν προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος για τη βίζα στην ΕΕ δεν θα γίνει καμία επανεισδοχή πρόσφυγα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε χτες το νέο υπουργικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν εννιά νέα άτομα και μόλις τέσσερις είναι αυτοί που διατήρησαν τη θέση τους.

Ανάμεσα σε όσους αντικαταστάθηκαν είναι και ο Βολκάν Μποζκίρ, που ήταν επικεφαλής στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και πολλοί θεωρούσαν έναν από τους πιο έμπειρους διπλωμάτες της χώρας, αποδίδοντάς του και εύσημα για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό. Στη θέση του Μποζκίρ τοποθετήθηκε ο Ομέρ Τσελίκ, βασικό στέλεχος του ΑΚΡ. Ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, φέρεται να διαφωνεί με τον τρόπο που κλείστηκε η συγκεκριμένη συμφωνία με την ΕΕ. Μάλιστα, από το βήμα της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του δεν θα κάνει κανένα περαιτέρω βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής των προσφύγων και των μεταναστών αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ. Επίσης, ο Ερντογάν προβάλλει ότι τα χρήματα που είχε υποσχεθεί η ΕΕ (6 δισ. ευρώ) δεν έχουν φτάσει ενώ επίσης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αναθεωρήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της χώρας, προφασιζόμενος την απειλή του ΡΚΚ και του «Ισλαμικού Κράτους».

Κατά τ' άλλα, στη θέση του ΥΠΕΞ παραμένει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως και ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ.

Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία όμως του Ρ. Τ. Ερντογάν, τακτική που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες, στο πλαίσιο και των επιδιώξεων να ενισχυθούν οι εξουσίες του Προέδρου της χώρας.

Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε πως το Ανώτατο Εφετείο ενέκρινε την προηγούμενη απόφαση κατώτατου δικαστηρίου που άναβε το «πράσινο φως» για να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο στο ακροδεξιό ΜΗΡ, μετά από αίτημα σημαντικής μερίδας στελεχών του, όχι όμως και της ηγεσίας του συνολικά. Εδώ και καιρό πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι δε θα αργήσουν οι εξελίξεις στο ΜΗΡ, οι οποίες εκτιμάται πως θα επηρεάσουν και τις διεργασίες σε μια σειρά «μέτωπα» (Κουρδικό, μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρικό κ.τ.λ.) Μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου, ο αντιπρόεδρος του MHP, Σεμίχ Γιαλτσίν, είπε ότι το κόμμα σέβεται την απόφαση και ότι θα διεξαχθεί συνέδριο στις 26 Ιούνη ή στις 10 Ιούλη, όπου ο Ντ. Μπαχτσελί θα είναι πάλι υποψήφιος για την προεδρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ