Τετάρτη 25 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Δύο νεκροί και αναβρασμός μετά από επιχείρηση κατεδάφισης παραγκούπολης

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Ενταση και οργή επικρατεί το τελευταίο 48ωρο στην παραγκούπολη Χαμανσκράαλ της Πρετόρια στη Νότια Αφρική, όταν τη Δευτέρα δεκάδες σεκιουριτάδες της εταιρείας «Red Ants» («Κόκκινα Μυρμήγκια») άρχισαν να κατεδαφίζουν δεκάδες φτωχόσπιτα, εκτελώντας δικαστική εντολή που εξεδόθη κατά απαίτηση του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής. Οι κάτοικοι της φτωχογειτονιάς ξεσηκώθηκαν, βλέποντας τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται, και άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα με πέτρες ή και φλεγόμενα ελαστικά σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την επερχόμενη καταστροφή...

Δεν άργησαν οι συγκρούσεις κατοίκων της παραγκούπολης και σεκιουριτάδων, με αποτέλεσμα αργά το βράδυ της Δευτέρας να σκοτωθούν δύο υπάλληλοι της εταιρείας «Red Ants» υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ακολούθησε επέμβαση της αστυνομίας και οι συλλήψεις πέντε ατόμων, εκ των οποίων το ένα βαρύνεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Ο Τσεκίσο Μοφοκένγκ, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Πρετόρια, υποστήριξε ότι η κατάσταση αν και τεταμένη «είναι υπό έλεγχο» σε μεγάλο βαθμό γιατί σταμάτησε η επιχείρηση έξωσης των φτωχών οικογενειών και κατεδάφισης μέρους της παραγκούπολης.

Κάτοικοι της παραγκούπολης Χαμανσκράαλ καταγγέλλουν ότι τα σπίτια τους δεν είναι αυθαίρετα και ότι τα έκτισαν, όπως - όπως, με την άδεια της δημοτικής αρχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ