Πέμπτη 2 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα συνάντηση της Ομάδας Επαφής

ΜΙΝΣΚ.--

Νέα συνάντηση έγινε, χτες το απόγευμα, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για την τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας και την πολιτική διευθέτηση στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που συνεχώς παραβιάζονται. Στο σχήμα αυτό, που έχει συναντηθεί πολλές φορές από τότε που υπογράφτηκε η Συμφωνία του Μινσκ, συμμετέχουν εκπρόσωποι της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλάκων που ελέγχουν θύλακες στις δύο επαρχίες και αποκαλούν Λαϊκές Δημοκρατίες, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Στη χτεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε να επιχειρηθεί μια περαιτέρω απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού από τη γραμμή αντιπαράθεσης, με διεύρυνση της ουδέτερης ζώνης. Από την πλευρά του ο διαπραγματευτής της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, ανέδειξε την κλιμάκωση των επιθέσεων το τελευταίο διάστημα και το γεγονός ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις όχι μόνο δεν έχουν υποχωρήσει, όπως προέβλεπε η συμφωνία, αλλά έχουν φτάσει πιο κοντά στις θέσεις των πολιτοφυλάκων. Επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιούνη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ΚΚ Ουκρανίας κατήγγειλε την κυβέρνηση του Πέτρο Ποροσένκο για προσπάθεια απαγόρευσης του αντιπολιτευτικού τηλεοπτικού σταθμού «Gamma». Συγκεκριμένα, με το χαιρετιστήριο του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Πιότρ Σιμονένκο, για την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, που μετέδωσε ο σταθμός, άρχισαν οι πιέσεις και οι διαδικασίες για την αφαίρεση της τηλεοπτικής άδειας. Ο Σιμονένκο είχε επίσης καταγγείλει την κυβέρνηση τόσο γιατί αλλάζει ονόματα δρόμων και πόλεων προς τιμήν ηρώων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, βάζοντας ονόματα συνεργατών των ναζί, όπως και για τη μη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Το ΚΚ Ουκρανίας καλεί σε διεθνιστική αλληλεγγύη με αποστολή επιστολών στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ενάντια στο κλείσιμο του σταθμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ