Πέμπτη 2 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Δηλώνει έτοιμη να απαντήσει σε κάθε απειλή

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Η Κίνα δε φοβάται και θα απαντήσει σίγουρα σε κάθε ενέργεια που απειλεί ή υπονομεύει την εδαφική της κυριαρχία και ασφάλεια» δήλωσε προχτές η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνουίνγκ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις νέες «εμπρηστικές» δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Αστον Κάρτερ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε Ακαδημία του ΠΝ, ο Κάρτερ αναφέρθηκε για «Μέγα Τείχος αυτο-απομόνωσης» στην οικοδόμηση του οποίου μπορεί να οδηγήσει η Κίνα με τις επιλογές της, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίζει «να πετά και να πλέει» οπουδήποτε επιτρέπει το διεθνές δίκαιο και απαιτούν οι ανάγκες της «υπεράσπισης της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων».

Από τη μεριά της, η Χούα υπογράμμισε ακόμα: «Ορισμένοι στις ΗΠΑ, αν και ζούμε στον 21ο αιώνα, σκέφτονται ακόμα με ψυχροπολεμική λογική... αυτή τη φορά, στόχος τους είναι η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, γιατί θέλουν να στείλουν (εκεί) μεγάλες ποσότητες υπερσύγχρονων όπλων, όπως ο ίδιος ο κ. Κάρτερ ανέφερε στην ομιλία του. Θέλω να πω ότι, με δεδομένο το (σημερινό) επίπεδο παγκοσμιοποίησης, η προσκόλληση στην ψυχροπολεμική νοοτροπία δε θα οδηγήσει πουθενά».

Επαφές με Πιονγιάνγκ

Στο μεταξύ, χτες, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκε με τον Ρι Σου Γιονγκ, μέλος του ΠΓ του Κόμματος των Εργατών της ΛΔ Κορέας, που έκανε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

Ο Ρι μετέφερε μήνυμα του ηγέτη της ΛΔ Κορέας και του Κόμματος Εργατών, Κιμ Γιονγκ Ουν, εκφράζοντας τις ελπίδες της Πιονγιάνγκ για ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο, με στόχο και τη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας σε Κορεατική Χερσόνησο και Βορειοανατολική Ασία.

Από τη μεριά του, ο Σι επανέλαβε ότι η θέση της χώρας του είναι σταθερή, απευθύνοντας έκκληση σε αυτοσυγκράτηση και ενίσχυση του διαλόγου, ώστε να διαφυλαχτεί η περιφερειακή σταθερότητα.

Πάντως, στην Ιαπωνία, ο Κιμιχίρο Ισικάνε, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου των Εξωτερικών, σημείωσε χτες πως η πρόθεση της ΛΔ Κορέας να αναπτύξει το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστολή του Κινέζου ηγέτη στον Βορειοκορεάτη ομόλογό του (2018-09-11 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για συναντήσεις με Σεούλ αλλά και Ουάσιγκτον (2018-04-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-07-19 00:00:00.0)
Αποστολή πρώην ηγετών με ευρεία ατζέντα (2011-04-27 00:00:00.0)
Συνέχιση πιέσεων στη ΛΔ Κορέας (2006-10-17 00:00:00.0)
Σενάρια επέμβασης προ των συνομιλιών στο Πεκίνο... (2003-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ