Πέμπτη 2 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Προωθεί με στοχοπροσήλωση τις μπίζνες των μονοπωλίων

Τρία ακόμα «μνημόνια συνεργασίας» με χώρες της ευρύτερης περιοχής, που αφορούν την προώθηση των σχεδιασμών των εγχώριων και ευρωενωσιακών μονοπωλίων, πέρασε χτες η κυβέρνηση από την Ολομέλεια της Βουλής, σπρώχνοντας όλο και βαθύτερα το λαό στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

Πρόκειται για «μνημόνια συνεργασίας» με το Αζερμπαϊτζάν, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, τα οποία ήρθαν με μορφή τριών αντίστοιχων νομοσχεδίων. Στην εισηγητική τους έκθεση, αναφέρεται ότι τα μνημόνια είναι ενταγμένα στη λεγόμενη «Ανατολική Εταιρική Σχέση», δηλαδή «την πολιτική που αναπτύσσει η ΕΕ με τις 6 πρώην σοβιετικές δημοκρατίες: Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Λευκορωσία, Δημοκρατία της Μολδαβίας και Ουκρανία».

Σημειώνεται, ακόμα, ότι στους στόχους αυτής της «εταιρικής σχέσης» είναι «η ανάδειξη της στρατηγικής σχέσης της ΕΕ» με αυτές τις χώρες «σε θέματα Ενέργειας» όσον αφορά το Αζερμπαϊτζάν, την εφαρμογή της συμφωνίας για την «Προωθημένη και Περιεκτική Περιοχή Ελεύθερου Εμπορίου - ΑΑ/DCFTA) όσον αφορά τη Μολδαβία και τη Γεωργία. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, απαιτείται η «ενθάρρυνση» των χωρών αυτών για να προβούν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Εδώ έρχεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο η ελληνική κυβέρνηση, με την «παροχή των εξειδικευμένων γνώσεων και τεχνογνωσίας στην υλοποίηση των βέλτιστων πολιτικών της ΕΕ», προσδοκώντας ταυτόχρονα και τα ανάλογα ανταλλάγματα για τα ελληνικά μονοπώλια.

Για παράδειγμα, αναφέρεται όσον αφορά το Αζερμπαϊτζάν ότι η Ελλάδα «έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνεργασία της ΕΕ» με τη χώρα αυτή, «λόγω της συμμετοχής μας στο νότιο ενεργειακό διάδρομο και συγκεκριμένα τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, ο οποίος θα ξεκινά από την Ελλάδα». Για τη Μολδαβία και Γεωργία το ενδιαφέρον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αφορά, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, την ανάπτυξη των διμερών «εμπορικών σχέσεων και των επενδύσεων των ελληνικών επιχειρήσεων».

Ιμπεριαλιστικό στρατηγικό σχέδιο

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, επισήμανε ότι η «Ανατολική Εταιρική Σχέση» αφορά τους ανταγωνισμούς της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία και «αποτελεί ένα επεξεργασμένο ιμπεριαλιστικό, στρατηγικό σχέδιο με δύο στόχους: Πρώτος είναι η οικονομική διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε περιοχές με πλούσιους ενεργειακούς πόρους και πλουτοπαραγωγικές πηγές και σημαντική γεωστρατηγική θέση για τους δρόμους μεταφοράς τους. Δεύτερος είναι η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής και της θέσης της ΕΕ στις χώρες αυτές, αδυνατίζοντας έτσι συνολικά τη ρωσική επιρροή αλλά και τη θέση των ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων».

Οπως ανέφερε, τον πραγματικό ρόλο της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» τον είδαν οι λαοί με τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε πως «σε αυτή την πολιτική της ΕΕ θέλει να συμβάλει με τα συγκεκριμένα μνημόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και η συγκυβέρνησή του, αποδεικνύοντας την προσήλωσή του στις πολιτικές που υπηρετούν το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του». «Ομως, για τους λαούς, τόσο για τον ελληνικό όσο και για τους λαούς των χωρών αυτών, οι συμφωνίες αυτές είναι εχθρικές και επικίνδυνες».

ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν τα μνημόνια. Η ΝΔ απουσίαζε από την ψηφοφορία, ωστόσο στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή είχε υπερψηφίσει. Η ΧΑ καταψήφισε γιατί κατά τον ειδικό της αγορητή Ν. Κούζηλο: «Στρέφονται κατά των συμφερόντων της Ρωσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ