Παρασκευή 10 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
Εργολαβικές εταιρείες διεκδικούν αποζημιώσεις εκατομμυρίων

Ανακοίνωση της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ για την υπόθεση

Αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ διεκδικούν εργολαβικές εταιρείες από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ), για βλάβες που - όπως υποστηρίζουν - έχουν υποστεί από καθυστερήσεις πληρωμών κι άλλα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην εκτέλεση των συμβάσεων έργων που έχουν υπογραφεί. Και βεβαίως, αυτές τις τεράστιες αποζημιώσεις αυτός που τελικά θα κληθεί να τις πληρώσει θα είναι ο λαός του Βόλου, μέσω των υπέρογκων τιμολογίων για το νερό και την αποχέτευση.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας:

  • Η εργολαβική εταιρεία ΕΡΓΗΛ διεκδικεί υπερ-συμβατικές υποχρεώσεις 6 εκατ. ευρώ για το έργο «Υδρευση Βόλου - Επέκταση και Βελτίωση Δικτύου Υδρευσης», που ολοκληρώθηκε το 2008, ενώ έχει, ήδη, εισπράξει 9,98 εκατ. ευρώ. Ομως, στην εκ των υστέρων επιμέτρηση των έργων που, όλως περιέργως, έγινε με καθυστέρηση 5 ετών, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε πραγματοποιήσει εργασίες 10 εκατ. ευρώ, αλλά, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής παραλαβής της ΔΕΥΑΜΒ, το πραγματικό έργο ήταν περίπου στα 4,2 εκατ. ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι η ΕΡΓΗΛ πληρώθηκε ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» το ποσό των 5,7 εκατ. ευρώ, κάτι που παρέμεινε τόσο καιρό κρυφό και δεν θα μαθαινόταν αν η εταιρεία, ορμώμενη από ακόρεστη διάθεση ν' αρμέξει όσο το δυνατόν περισσότερο δημόσιο χρήμα, δεν είχε προβεί στις πρόσθετες οικονομικές διεκδικήσεις.
  • Η ανάδοχος εταιρεία «ΔΙΑΤΟΝΟΣ ΑΤΕ», η οποία ανέλαβε το υποέργο «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάριστων Ιωλκού Δ. Βόλου», αντί του ποσού των 2,5 εκατ. ευρώ, απαιτεί από τη ΔΕΥΑΜΒ αποζημίωση 2,052 εκατ. ευρώ, επειδή η Δημοτική Επιχείρηση - λόγω έλλειψης ρευστότητας και των capital controls - καθυστέρησε την αποπληρωμή λογαριασμών αξίας περίπου 860.000 ευρώ, μέσα στο 2015. Με αίτηση «θεραπείας» που υπέβαλε η εταιρεία, δικαιώθηκε από τον γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, ύστερα από γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Εργων Περιφέρειας Θεσσαλίας. Δηλαδή, ένα κρατικό όργανο ήρθε αρωγός στις απαιτήσεις της εργολαβικής εταιρείας! Μάλιστα, αυτή την απόφαση η «ΔΙΑΤΟΝΟΣ ΑΤΕ» μπορεί να την χρησιμοποιήσει και για άλλες διεκδικήσεις της από τη ΔΕΥΑΜΒ, που αφορούν σε άλλα τρία υποέργα που ήταν σε διακοπή εργασιών το 2015, συνολικού κόστους πάνω από 13,5 εκατ. ευρώ.
Θρασύτατες οικονομικές απαιτήσεις

Για «θρασύτατες οικονομικές απαιτήσεις των εργολάβων (που) βάζουν σε άμεσο κίνδυνο ακόμη και τη λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και σπρώχνουν μεθοδικά στο δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίησή της» κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, τονίζοντας: «Οι συμβάσεις έργων αμέτρητων εκατομμυρίων ευρώ με εργολαβικές εταιρείες και το υπάρχον νομικό πλαίσιο, που είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντά τους, με την στήριξη των αστικών κυβερνήσεων, σήμερα αυτής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και χτες των αστικών κομμάτων, που προωθούν την ιδιωτικοποίηση, τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τη διασφάλιση των κερδών σε επιχειρηματικούς ομίλους, οδηγούν στην επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών με υπέρογκα δημοτικά τέλη και φορολογία, για υπηρεσίες που θα έπρεπε να απολαμβάνουν δωρεάν ή έστω με φθηνό τιμολόγιο. Αυτή η πολιτική δεν είναι μια "κακή" ή λανθασμένη διαχείριση. Αποτελεί συνειδητή επιλογή και σχεδιασμένη στρατηγική, που οδηγεί στην εκχώρηση δημόσιας περιουσίας και υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες».

Κι αφού επισημαίνει ότι «το ζήτημα δεν χωρά ούτε νομικά τερτίπια ούτε πολύ περισσότερο αναζήτηση συμβιβασμού πίσω από τις πλάτες των δημοτών, ώστε να γίνουν τα λαϊκά νοικοκυριά τα θύματα των ληστρικών διαθέσεων και των συγκεκριμένων εργολαβικών εταιρειών», καλεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα της περιοχής να εντείνει την πάλη του για:

-- Ολοκληρωμένη, αποκλειστικά κρατική υδατική πολιτική που θα αφορά στην έρευνα, τον εμπλουτισμό, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας, στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ.

-- Πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά, ώστε να διασφαλιστούν με ποιότητα και πληρότητα οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε νερό, με την κατασκευή, επέκταση, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών - εργολαβικών εταιρειών.

-- Ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών, που θα κατασκευάζει και θα υλοποιεί έργα υποδομής προς όφελος των εργαζομένων και για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

-- Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ ή τομέων - υπηρεσιών της δημοτικής επιχείρησης. Αμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Μείωση τουλάχιστον στο 50% του τιμολογίου ύδρευσης, με προοπτική την ελαχιστοποίησή του, για τις οικιακές καταναλώσεις και αύξηση για τις επιχειρηματικές καταναλώσεις.

-- Καμιά διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες και σε ανέργους για ανεξόφλητους λογαριασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ