Τρίτη 14 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΕΕΕ»
Παιχνίδια στις πλάτες τους από εργοδοσία - κυβέρνηση

Αύριο εκδικάζεται η υπαγωγή της εταιρείας στο «άρθρο 99»

Από παλιότερη κινητοποίηση που οργάνωσαν στην Αθήνα οι εργαζόμενοι στην «Καρυπίδης»
Από παλιότερη κινητοποίηση που οργάνωσαν στην Αθήνα οι εργαζόμενοι στην «Καρυπίδης»
Αύριο, Τετάρτη, εκδικάζεται στην Αθήνα η αίτηση της επιχείρησης «Καρυπίδης ΑΕΕΕ» (πρώην σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδη») για την υπαγωγή της στο «άρθρο 99». Η εταιρεία λειτουργεί 135 καταστήματα κυρίως σε Βόρεια Ελλάδα, Ηπειρο, Θεσσαλία και χρωστάει μισθούς πέντε μηνών (5,5 εκατ. ευρώ) στους 1.400 εργαζόμενους. Μεγάλα είναι τα χρέη της και προς το ΙΚΑ, το Δημόσιο και την εταιρεία «Μαρινόπουλος».

Κάτω από την πίεση που ασκούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, η εργοδοσία μοιράζει ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα καταβάλει μισθούς και καταλήγει να τους εκβιάζει για να αποσπάσει υπογραφές παραίτησης από τα δικαιώματα και τα δεδουλευμένα τους, με την απειλή ότι αν δε συναινέσουν, θα κλείσουν τα καταστήματα. Εκβιαστικά λειτουργεί και η ύποπτη καθυστέρηση από αρκετά καταστήματα του ΟΑΕΔ να χορηγήσουν το πενιχρό επίδομα επίσχεσης σε όσους εργαζόμενους διεκδικούν μ' αυτόν τον τρόπο τα δεδουλευμένα τους.

Είναι τέτοιο το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των εργαζομένων, που ο Καρυπίδης δήλωνε πριν έναν περίπου μήνα στο υπουργείο Εργασίας: «Εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσει η τροφοδοσία των καταστημάτων από το νέο συνεργάτη ΜΑRΚΕΤ ΙΝ και η "Μαρινόπουλος" θα προβεί σε τροφοδοσία ύψους 2,5 εκατ. ευρώ».

Η «Μαρινόπουλος» εμφανίζεται να συμφώνησε για «κούρεμα» 80 εκατ. ευρώ από τα 100 που της χρωστάει η «Καρυπίδης», με αντάλλαγμα 20 μαγαζιά, απαλλαγμένα προφανώς από βάρη και εργαζόμενους, παρ' όλο που και η ίδια αφήνει απλήρωτους τους εργαζομένους της!

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με επίσημη δήλωση της εταιρείας στο υπουργείο Εργασίας, νέος επενδυτής θα είναι τα ΜΑRΚΕΤ ΙΝ, που επίσης θα πάρει άγνωστο αριθμό καταστημάτων, απαλλαγμένο από χρέη και εργαζόμενους. Από την άλλη, η στάση της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο της μεγαλοεργοδοσίας. Παραμυθιάζει, θλίβεται δήθεν μοιράζοντας συλλυπητήρια στους εργαζόμενους και στο δια ταύτα κρύβεται πίσω από νόμους και διατάξεις που η ίδια ψήφισε.

Τα επιχειρηματικά παζάρια που γίνονται πίσω από την πλάτη των εργαζομένων είναι ξένα προς τα συμφέροντά τους. Αυτό που μπαίνει σε πρώτο πλάνο είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, να μην υπάρξουν βλαπτικές μεταβολές στους μισθούς και τις συμβάσεις. Να πάρουν οι εργαζόμενοι πίσω τις υπογραφές συναίνεσης στην καταδίκη τους, που με μηχανισμούς και εκβιασμούς απέσπασε η εργοδοσία. Να εμπιστευτούν το σωματείο, τα παραρτήματά του σε κάθε πόλη, να ακολουθήσουν όλοι ενιαία γραμμή πίεσης και διεκδίκησης.

Επίσης, να καταβληθούν άμεσα και χωρίς παζάρια όλα τα δεδουλευμένα που καθυστερούν για μήνες. Να πάρει εδώ και τώρα θέση η κυβέρνηση και να χορηγηθεί άμεσα επίδομα αλληλεγγύης σε όλους τους απλήρωτους της «Καρυπίδης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαχητική απάντηση στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης (2017-10-24 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, σε επαγρύπνηση στα Γιάννενα (2017-02-16 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισαν σε μαζική γενική συνέλευση (2016-12-17 00:00:00.0)
Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό (2016-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ