Σάββατο 18 Ιούνη 2016 - Κυριακή 19 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
Το Απαρτχάιντ «ζει» στην Παλαιστίνη

Της απεσταλμένης μας Δέσποινας ΟΡΦΑΝΑΚΗ.--

Το οδοιπορικό της δημοσιογραφικής αποστολής από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Σλοβενία στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, που ολοκληρώθηκε την πρώτη βδομάδα του Ιούνη με πρωτοβουλία του Γραφείου Αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Παλαιστινιακά εδάφη, σε συνεργασία με τις κατά τόπους παλαιστινιακές πρεσβείες, συμπεριελάμβανε, μεταξύ άλλων, δύο επισκέψεις - σταθμούς. Ηταν μία άκρως ενδιαφέρουσα «ξενάγηση» στο ερημωμένο (λόγω κατοχής) ιστορικό κέντρο της Χεβρώνα, η μία. Η άλλη επίσκεψη έγινε σε ένα κομμάτι του αραβικού τομέα της Ιερουσαλήμ, δίνοντας έμφαση στους διαρκώς επεκτεινόμενους εβραϊκούς εποικισμούς.

Στη Χεβρώνα «ξεναγός» μας ήταν ο 28χρονος Ναντάβ Μπίγκελμαν από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Σπάζοντας τη Σιωπή» (Σοβρίμ Στικά), που έχουν συγκροτήσει Ισραηλινοί, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη στρατιωτική τους θητεία στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Ο Μπίγκελμαν μάς αποκάλυψε την ανατριχιαστική όψη από το σκληρό «πρόσωπο» της κατοχής και του «Απαρτχάιντ» που επιβάλλουν στους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της Χεβρώνας οι ισραηλινές αρχές, με πρόσχημα την προστασία μερικών εκατοντάδων Εβραίων εποίκων.

Στην Αν. Ιερουσαλήμ «ξεναγός» μας ήταν η επίσης Ισραηλινή Μπέτι Χέρσμαν από την αριστερή Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ιρ Αμίμ» («Η πόλη των Εθνών»), που μάχεται κατά της επέκτασης των εβραϊκών εποικισμών και της κατοχής του αραβικού τομέα.

Και στις δύο περιπτώσεις έγινε αντιληπτό πως η έννοια της κατοχής είναι μία διαδικασία σύνθετη, πολυεπίπεδη, αδυσώπητη, που εντείνει και διαιωνίζει τις αδικίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και καταπατά στοιχειώδη δικαιώματα, δυσκολεύοντας σε σημαντικό βαθμό την αποκατάσταση των σχέσεων με τον ισραηλινό λαό και την επίτευξη διαρκούς, βιώσιμης ειρήνης. Εν γνώσει, βεβαίως, ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που στηρίζουν την κατοχή καθώς αποβλέπουν στην προώθηση συμφερόντων των μονοπωλίων, τα οποία βεβαίως ουδόλως σχετίζονται με εκείνα του παλαιστινιακού και του ισραηλινού λαού...

Συνεπώς, είναι καθαρό πως όσο υπάρχει κατοχή, όσο οι εβραϊκοί εποικισμοί πολλαπλασιάζονται με τις ευλογίες ενός σημαντικού τμήματος της ισραηλινής αστικής τάξης και δη της σημερινής ακροδεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η ειρήνη δεν πρόκειται να στεριώσει σε αυτή την αιματοβαμμένη γη...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ