Κυριακή 5 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Ανεργία και φτώχεια συνθλίβουν το όμορφο Καρπενήσι

Δύο πράγματα θα κάνουν εντύπωση στο σημερινό επισκέπτη του Νομού Ευρυτανίας: Η ερήμωση που έχει υποστεί αυτός ο νομός, που μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες έσφυζε από ζωή, από τη μια, και η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του τόπου, με τις κορφές των βουνών να δίνουν το ξεχωριστό στίγμα, από την άλλη. Η ομορφιά της περιοχής είναι ικανή να καθηλώσει τον επισκέπτη, αλλά, φυσικά, δεν είναι αρκετή για να «κρατήσει» και τον ντόπιο πληθυσμό στην περιοχή του, αφού η «φυσική ομορφιά δεν τρώγεται», όπως μας λένε οι κάτοικοι...

Κάτω απ' το Βελούχι, λοιπόν, απλώνεται το Καρπενήσι, μια πόλη με μεγάλη ιστορία στη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης, με πλούσιο παρελθόν, αλλά με φτωχό παρόν και ακόμα πιο δυσοίωνο μέλλον. Τα βουνά του Καρπενησιού και γενικότερα της Ευρυτανίας έχουν τη δική τους ιστορία. Ιστορία βαμμένη με το αίμα του λαού για μια Ελλάδα ελεύθερη, τόσο στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, αλλά και αργότερα στον εμφύλιο πόλεμο, με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας να βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Ομως, όσο πλούσια είναι σε αγωνιστικές παραδόσεις η περιοχή της Ευρυτανίας, άλλο τόσο φτωχή - από πλευράς οικονομίας - είναι σήμερα.

Ανεργία, φτώχεια, ελλιπής υποδομή, εσωτερική μετανάστευση, είναι μόνο μερικά από τα πολλά προβλήματα που ταλανίζουν το Νομό της Ευρυτανίας. Τα δύο εργοστάσια που έδιναν ζωή στο νομό - η ΔΑΒΥΕ και η «Πειραϊκή - Πατραϊκή» - έχουν κλείσει εδώ και αρκετά χρόνια. Η «Ευρυτανία ΑΕ», που αποτελεί επιχείρηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με κύριο αντικείμενο εργασίας τις μελέτες για την αναβάθμιση του νομού, αυτή τη στιγμή είναι άνευ αντικειμένου, χρωστάει πολλά λεφτά στους εργαζόμενους - όπως μάθαμε, γύρω στα 11 εκατ. δρχ. στον καθένα - και είναι ένα βήμα πριν την οριστική διακοπή της λειτουργίας της. Τα γύρω χωριά, χρόνο με το χρόνο, ερημώνονται, αφού οι κάτοικοί τους, που έχουν ως κύρια ασχολία την κτηνοτροφία, δεν μπορούν πλέον να ζήσουν από τα έσοδά της, με αποτέλεσμα να αναζητούν την «τύχη» τους στα γύρω αστικά κέντρα. Ο τουρισμός και οι υπηρεσίες - δηλαδή ο τριτογενής τομέας παραγωγής - είναι ο μόνος που αποφέρει κάποια έσοδα στους κατοίκους του νομού. Και πάλι όμως, ακριβώς επειδή αποτελεί εποχιακή απασχόληση - κατά κύριο λόγο το χειμώνα - δεν μπορεί να «δώσει ψωμί» σε όλα τα νοικοκυριά του νομού.

Ολη αυτή η εκρηκτική κατάσταση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ευρυτανία αποτελεί μονοεδρική περιφέρεια, δίνει λαβές στα δύο μεγάλα κόμματα - ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - να λυμαίνονται το νομό, καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες στους κατοίκους του με υποσχέσεις που ποτέ δεν πραγματοποιούνται. Από την άλλη, η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς πόρους, προσπαθεί, όπως ισχυρίζεται, να δώσει λύσεις που στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στον τουρισμό και τις υπηρεσίες.

Ο «Ρ» βρέθηκε στο Νομό της Ευρυτανίας, με αφορμή το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ευρυτάνων, το οποίο διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ