Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Στον αέρα» οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, αλλά η ΚΕΔΕ... αναμένει

Το σοβαρό ζήτημα του να βρεθούν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί «στον αέρα», μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει από την επόμενη χρονιά το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που προέβλεπε τη χρηματοδότηση δημοτικών και ιδιωτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών, έθεσε στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Ελ. Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Ελ. Παντελάκη αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση αλλαγή, η χρηματοδότηση (voucher) να πηγαίνει στον ωφελούμενο και όχι στη δομή (δημόσια ή ιδιωτική), όπως γινόταν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τη λειτουργία των δημοτικών - δημόσιων δομών. Κάλεσε, δε, την ΚΕΔΕ να πάρει θέση για το αν στηρίζει αυτή την εξέλιξη, με τον πρόεδρό της να απαντά γενικόλογα ότι «εμμένουμε στις γενικές μας θέσεις», ωστόσο θα αναμένει το τελικό κείμενο από το υπουργείο. Η Ελ. Παντελάκη σημείωσε ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να πηγαίνει στις δομές και μετέφερε την αγωνία γονέων, καθώς πολλά από τα παιδιά που σήμερα φιλοξενούνταν στους δημοτικούς σταθμούς, όχι μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ, θα μείνουν εκτός. Κάλεσε, επίσης, την ΚΕΔΕ να ζητήσει ενίσχυση των δημοτικών δομών.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν προχτές, από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι αναγκαστικά προχωρά στη χρηματοδότηση ανά ωφελούμενο, καθώς δεν προβλέπεται από την ΕΕ χρηματοδότηση δομών. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιτυγχάνεται είναι η αποδόμηση του εναπομείναντος δημόσιου χαρακτήρα κοινωνικών δομών, με πρώτα θύματα τα παιδιά, καθώς το δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή γίνεται ζητούμενο.

Κατά τ' άλλα, το ΔΣ απασχόλησε η αναβολή της Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) που είχε ορίσει για προχτές η ΚΕΔΕ. Το σώμα αναλώθηκε σε μια συζήτηση αν ήταν σκόπιμη όχι η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, συζήτηση που διανθίστηκε με εκατέρωθεν βολές για μικροκομματικές σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η πραγματοποίησή της ή όχι. Τελικά, αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, να γίνει ΓΣ στις 6 Ιούλη. Θυμίζουμε ότι η προγραμματισμένη ΓΣ αναβλήθηκε, καθώς δεν είχε δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών το επίσημο κείμενο του πολυνομοσχεδίου, το οποίο και θα αποτελούσε τον κύριο άξονα συζήτησης. Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα, η Ελ. Παντελάκη υπογράμμισε ότι η συμφωνία των παρατάξεων εντός του ΔΣ της ΚΕΔΕ στην κυρίαρχη πολιτική έχει δημιουργήσει μια εμφανή αμηχανία, καθώς ψάχνουν θέματα για αντιπαράθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ