Σάββατο 25 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Κινήσεις με ευρύτερες στοχεύσεις

Το ταξίδι Ερντογάν συνδέθηκε φυσικά με τη συνολική προσπάθεια της Τουρκίας να ενισχύσει συμμαχίες σε όλα τα επίπεδα, δεδομένης της όξυνσης του ανταγωνισμού και της «δύσκολης περιόδου» που περνούν οι σχέσεις της με πολλούς συμμάχους της. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά που επέλεξε να κάνει ο Ερντογάν κατά τη συνάντηση με τον ομόλογό του στην Ουγκάντα, Γιοβέρι Μουσεβένι: «Ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υπάρχει κανένα μουσουλμανικό ή αφρικανικό έθνος. Μια τέτοια δομή δεν μπορεί να προσφέρει δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο...».

Ενδεικτική είναι και η αρθρογραφία στον αστικό Τύπο, με τη «Χουριέτ» να αναλύει ως «στρατηγική επένδυση» τη «μακροπρόθεσμη προσπάθεια» που έχει γίνει για την ενίσχυση της συνεργασίας της Τουρκίας ειδικά με τη Σομαλία: «... αποσκοπεί επίσης να αποζημιώσει τις απώλειες από τις αγορές της Μέσης Ανατολής και να εξισορροπήσει την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στην ανατολική Αφρική...».

Μάλιστα, συγκεκριμένα για τη Σομαλία, οι επισημάνσεις των ΜΜΕ ήταν ενδεικτικές της προτεραιότητας που η Αγκυρα δίνει στην περιοχή: «Ο Ερντογάν είναι ο μόνος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται τη Σομαλία από το 1991, δηλαδή μετακινείται πέρα από το αεροδρόμιο του Μογκαντίσου, το οποίο οι άλλοι ηγέτες χρησιμοποιούν για τις συναντήσεις τους και μετά αποχωρούν πολύ γρήγορα... στη Σομαλία μόνο τρεις χώρες έχουν δική τους πρεσβεία: η Τουρκία, το Κατάρ και η Κένυα...».

Η παρουσία των τουρκικών μεγαλοκατασκευαστικών ομίλων είναι κυρίαρχη στη συγκεκριμένη χώρα: «Το μόνο αεροδρόμιο στη χώρα, ο μόνος ασφαλτοστρωμένος δρόμος στο Μογκαντίσου και το πιο ασφαλές αεροδρόμιο έχουν χτιστεί από την Τουρκία. Οπως επίσης και (το) ένα λιμάνι στην ακτογραμμή της χώρας και το κτίριο του κοινοβουλίου που ετοιμάζονται...», σημείωνε η απεσταλμένη της «Χουριέτ» που ακολούθησε τον Τούρκο Πρόεδρο στο ταξίδι του.

Τα δέματα και τα φορτηγάκια με την Ερυθρά Ημισέληνο βρίσκονται παντού. Αλλωστε, η παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας» είναι το «όχημα», με το οποίο (και) η τουρκική αστική τάξη διεισδύει σε χώρες ρημαγμένες από τους εμφυλίους και την εξαθλίωση που «μοιράζει» ο καπιταλισμός. Το 2013 και το 2014 η Τουρκία έγινε ο τρίτος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως προσφέροντας 3,3 δισ. δολ. Το 2014, 383 εκατομμύρια δολ. κατευθύνθηκαν σε αφρικανικά κράτη, για την κατασκευή ξενοδοχείων, την παροχή ιατρικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Κάπως έτσι, οι Τούρκοι κατασκευαστές έχουν καταφέρει σήμερα να διακριθούν διεθνώς και 43 από τις 200 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες παγκοσμίως να είναι τουρκικές, όπως τουλάχιστον δήλωσε περήφανα ο Ερντογάν στη διάρκεια της περιοδείας του...


Α.Μ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατιωτική βάση στη Σομαλία και σχέδια στην ευρύτερη περιοχή (2017-08-26 00:00:00.0)
Ηγετικό ρόλο στο Κέρας της Αφρικής επιχειρεί η Αγκυρα (2011-08-18 00:00:00.0)
Υπό αποχώρηση ο αιθιοπικός στρατός κατοχής (2008-08-29 00:00:00.0)
Μπαράζ επιθέσεων (2007-03-14 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις και χολέρα... (2007-02-02 00:00:00.0)
Νέες συγκρούσεις Αιθιόπων - Σομαλών ισλαμιστών (2006-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ