Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ηγετικό ρόλο στο Κέρας της Αφρικής επιχειρεί η Αγκυρα

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Εκκληση για βοήθεια στη μαστιζόμενη από ξηρασία και λιμό Σομαλία απηύθυνε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους αξιωματούχους των 57 χωρών-μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που συνεδρίασε εκτάκτως στην Κωσταντινούπολη, υποστηρίζοντας ότι είναι και αυτοί συνυπεύθυνοι για τη σημερινή κρίση που απειλεί με θάνατο εκατομμύρια άτομα επειδή αγνόησαν τη φτώχεια στο Κέρας της Αφρικής.

«Εάν φέρναμε σε πέρας τις υποχρεώσεις μας, θα ήταν η αδελφή χώρα Σομαλία σε αυτή την κατάσταση;» διερωτήθηκε ρητορικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, που επιχειρεί ανοιχτά ηγετικό ρόλο μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών και στο Αφρικανικό Κέρας. Αναγορεύοντας τη λιμοκτονία σε «κρίση που αφορά όλη την ανθρωπότητα» ο Ερντογάν άφησε αιχμές και κατά δυτικών χωρών λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν τα πλούτη της Σομαλίας και της Αφρικής να επιδείξουν ευαισθησία σε αυτήν την τραγωδία».

Τελικά, χτες βράδυ ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης αποφάσισε να χορηγήσει στη Σομαλία βοήθεια 350 εκατ. δολαρίων με την πιθανότητα το ποσό να φθάσει τα 500 εκατ. τους επόμενους μήνες.

Η Τουρκία, έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 110 εκατ. δολάρια και έχει αποστείλει δεκάδες τόνους βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα. Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναχωρεί απόψε για τη Σομαλία, όπου θα εγκαινιάσει τουρκικό καταυλισμό και νοσοκομείο.

Στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, μετέβη πάντως χτες για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια και Βρετανός επίσημος. Ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Αντριου Μίτσελ. Εχυσε κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα του σομαλικού λαού, υποσχέθηκε 25 εκατ. στερλίνες ως «βοήθεια» και έφυγε μιλώντας για «αγώνα ενάντια στο χρόνο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο λιμός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ