Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αποχωρεί ο στρατός από Λαττάκεια και Ντέιρ Αλ Ζορ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ξεκίνησε χτες η αποχώρηση των δυνάμεων του συριακού στρατού από κεντρικές περιοχές των πόλεων Λαττάκεια και Ντέιρ Αλ Ζορ με τον ταξίαρχο Μοχάμαντ Χάσαν Αλ Αλι να δηλώνει τον επιτυχή τερματισμό της εκεί δράσης ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων.

Ωστόσο, το συριακό «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξε ότι ως τα ξημερώματα κατεδαφίζονταν κατοικίες στον παλαιστινιακό καταυλισμό Αλ Ράμελ της Λαττάκειας με τη δικαιολογία ότι δεν διέθεταν άδεια. Υποστήριξε ακόμη ότι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία πολλές εκατοντάδες άτομα στο αθλητικό κέντρο της πόλης Σπορτς Σίτι, προκειμένου να μη διαφύγουν σε άλλες περιοχές. Η ίδια πηγή υποστήριξε πως χτες έγιναν δεκάδες συλλήψεις στο κουρδικό προάστιο Ρουκνεντίν της πρωτεύουσας Δαμασκού, επειδή το προηγούμενο διάστημα είχαν πραγματοποιηθεί στην περιοχή αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε και χτες την έκκλησή του στη Δαμασκό για τερματισμό όλων των επιχειρήσεων του συριακού στρατού, προειδοποιώντας ότι εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις το πρόβλημα θα γίνει περιφερειακό και η Τουρκία δεν θα μπορεί να μείνει αμέτοχη. Αργότερα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Τ. Ερντογάν παρομοίασε την κατάσταση στη Συρία με αυτή στη Λιβύη, λέγοντας: «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε στη Λιβύη, αλλά δεν μπορέσαμε να επιτύχουμε κανένα αποτέλεσμα. Ο Καντάφι δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες μας και το αποτέλεσμα ήταν προφανές...Τώρα στη Συρία εξελίσσεται η ίδια κατάσταση...»

Αντίθετα, οι ηγέτες της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, και του Ιράν Μαχμούτ Αχμαντινεζάντ κατήγγειλαν την «ιμπεριαλιστική επίθεση της Δύσης σε βάρος της Λιβύης και της Συρίας». Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, συμφωνήθηκε «να παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις και να αυξηθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης».

Τέλος, χτες βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Τυνησίας αποφάσισε την ανάκληση του πρεσβευτή από τη Δαμασκό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ