Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Οικονομία και στρατιωτική «συνεργασία» στο επίκεντρο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Με μία «εξαιρετικά δύσκολη αποστολή» να κατευνάσει τις ανησυχίες της κινεζικής ηγεσίας όσον αφορά τη βυθιζόμενη οικονομία και το διογκούμενο χρέος που απειλεί άμεσα τα «κινεζικά αποθέματα», δεδομένου ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ, έφτασε χτες στο Πεκίνο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπου θα πραγματοποιήσει πενθήμερη επίσκεψη (θα επισκεφθεί επίσης Μογγολία και Ιαπωνία).

Τη «δύσκολη αποστολή» την ανέθεσαν στον Μπάιντεν οι οικοδεσπότες αφού, ενόσω επισήμως γινόντουσαν οι ετοιμασίες για την άφιξή του, η «Λαϊκή Ημερησία» κάλεσε στο κύριο άρθρο της την αμερικανική κυβέρνηση να «αναλάβει τις ευθύνες της όπως αρμόζει σε έναν οικονομικό γίγαντα», ενώ η κρατική τηλεόραση της Κίνας έκανε λόγο «για εθισμό των ΗΠΑ στο χρέος». Ολα αυτά όχι από «επίσημα χείλη» αλλά ουσιαστικά δημιουργώντας «προηγούμενο» και «κλίμα», δεδομένου ότι η ατζέντα του Μπάιντεν είναι «φορτωμένη» με άλλα ζητήματα όπως: Νότια και Βόρεια Κορέα, η κατά την Ουάσιγκτον στρατιωτική επιθετικότητα της Κίνας στη νότια Θάλασσα της Κίνας, περιοχή που έχει ανακηρυχθεί ζωτικών συμφερόντων από τις ΗΠΑ, η Ταϊβάν κ.ά.

Η οικονομική αλληλεξάρτηση Κίνας - ΗΠΑ είναι μείζονος σημασίας, ειδικά τώρα, υπό το πρίσμα της κρίσης. Το Πεκίνο έχει εξελιχθεί ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ουάσιγκτον, με αντάλλαγμα το εδώ και χρόνια «τεράστιο άνοιγμα» της αμερικανικής αγοράς στις κινεζικές εξαγωγές. Ετσι, η Κίνα διαθέτει ένα τεράστιο απόθεμα δολαρίων στα «σεντούκια» της, απόθεμα που τίθεται εν κινδύνω κατά την κινεζική ηγεσία και για το λόγο αυτό το Πεκίνο ήταν από τους πρώτους και πιο αυστηρούς επικριτές για τον τρόπο που πολιτεύτηκε το Κογκρέσο κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολιτικού αδιεξόδου για το όριο δανεισμού, παραμερίζοντας και τις πάγιες αμερικανικές ανησυχίες και πιέσεις για τη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν.

Τέλος, ένας από τους σκοπούς του ταξιδιού είναι η γνωριμία του Μπάιντεν με τη γενιά των επόμενων Κινέζων ηγετών, και ιδιαίτερα του 58χρονου αντιπροέδρου Ζι Τζινπίνγκ, που αναμένεται τον επόμενο χρόνο να διαδεχθεί τον Χου Τζιντάο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ