Τετάρτη 29 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Υπογράφτηκε η συμφωνία αποκατάστασης των διμερών σχέσεων

Ανοδος μετοχών για μια σειρά εταιρείες, δεν εξαλείφονται οι διαφωνίες σε πολλά μέτωπα

ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα «στροφή» σε διάφορες εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή σηματοδοτούν οι τελικές υπογραφές που έπεσαν, χτες, στη συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ. Θυμίζουμε ότι οι δεσμοί των δύο χωρών είχαν πληγεί σημαντικά, μετά την επέμβαση Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που κόστισε το θάνατο 10 ανθρώπων.

Χτες, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ», σε κεντρικό άρθρο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της, σημείωνε: «Τουρκία και Ισραήλ έφτασαν σε συμφωνία την Κυριακή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι συμφωνούν σε όλα. Οι δυο κυβερνήσεις έχουν θεμελιακά διαφορετικές γνώμες για την κατάσταση στη Γάζα και το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο μεταξύ άλλων. Αλλά υποχρεώθηκαν να αναζητήσουν ένα συμβιβασμό, εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Εξι χρόνια πριν (σ.σ. όταν επιδεινώθηκαν οι σχέσεις τους) δεν υπήρχε εμφύλιος στη Συρία, "Ντάες" ή συμφωνία για το Ιράν... Καθώς το χάος στην περιοχή βαθαίνει, η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ θα εξυπηρετήσει όχι απλά τα εθνικά τους συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα...».

Η συμφωνία αναγνωρίζει, μεταξύ άλλων, το «δικαίωμα» της Τουρκίας να παραδώσει το αμέσως επόμενο διάστημα «ανθρωπιστική βοήθεια» στη Λωρίδα της Γάζας, όπως και να ξεκινήσει μια σειρά κατασκευαστικά έργα, ανοίγοντας νέα πεδία δόξης για τους Τούρκους μεγαλοεργολάβους και μεγαλοκατασκευαστές, που ήδη πλουτίζουν από την προσπάθεια της Αγκυρας να εμφανιστεί ως ...«προστάτης» των Μουσουλμάνων. Ακόμα, σύμφωνα με την προχτεσινή ενημέρωση, η συμφωνία προβλέπει πως το Ισραήλ θα καταβάλει αποζημιώσεις 20 εκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες των θυμάτων του «Μαβί Μαρμαρά».

Οσον αφορά το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, το Ισραήλ επιμένει ότι αυτός θα συνεχιστεί, επισημαίνοντας και την υποχρέωση της Αγκυρας να μη διευκολύνει στρατιωτική ή άλλη δράση κατά της δικής του «ασφάλειας».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η ισλαμιστική «Χαμάς» ευχαρίστησε με ανακοίνωσή της την Τουρκία, διατυπώνοντας την ελπίδα πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τον Παλαιστινιακό λαό, να εργάζεται για την πλήρη άρση του αποκλεισμού και να ασκεί πίεση για το σιωνιστή κατακτητή να σταματήσει τις επιθέσεις του».

Η είδηση της συμφωνίας, από προχτές, προκάλεσε σημαντική άνοδο των μετοχών για μια σειρά τουρκικές και ισραηλινές εταιρείες, δεδομένων των συζητήσεων που είχαν ήδη ξεκινήσει για την επιχειρηματική συνεργασία των δύο πλευρών με στόχο τη μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη (και όχι μόνο). Επιχειρηματίες δήλωναν, άλλωστε, ότι «αναμένουμε ραγδαία αύξηση της οικονομικής συνεργασίας σε Ενέργεια, Κατασκευές, Υποδομές και Τουρισμό στο άμεσο μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ