Τετάρτη 29 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπό το βάρος νέων εξελίξεων

Η Λευκωσία προσδοκά ανταλλάγματα από την αναζωπύρωση των παζαριών για την Ενέργεια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την αποκατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων. Οπως δήλωσε, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτορας Παπαδόπουλος, ο Κύπριος ηγέτης συμφώνησε με τις γενικές αρχές στις οποίες εδράζεται η εξομάλυνση των σχέσεων Αγκυρας - Τελ Αβίβ, αλλά και με τη στρατηγική σημασία που έχει η σχέση του Ισραήλ με την Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα συμβάλει καθοριστικά στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στα κράτη της περιοχής, επιτρέποντας την άρση των όποιων εμποδίων στην υλοποίηση ενεργειακών συνεργασιών της Τουρκίας με χώρες της περιοχής.

Νωρίτερα, ο Β. Παπαδόπουλος είχε αναφέρει μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι έχει ήδη ανακοινωθεί πως θα ξεκινήσει διάλογος για την υλοποίηση διαφόρων ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει αγωγός προς την Τουρκία, διότι ο αγωγός είτε θα περάσει μέσα από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε θα περάσει μέσα από την Κυπριακή ΑΟΖ και όλοι γνωρίζουν ότι χωρίς τη λύση του Κυπριακού τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει. Δεν σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε διάλογος με την Τουρκία ακυρώνει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς ή τις συζητήσεις που έχουμε από κοινού με το Ισραήλ».

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να εκφράζει την εκτίμησή του για «τη μακρά φιλία και το στρατηγικό συνεταιρισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία», σημειώνοντας τη στενή διμερή συνεργασία που δυνάμωσε ειδικά τα τελευταία χρόνια, με αντικείμενο και την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Τα παραπάνω ανέφερε στην τελετή αποδοχής των διαπιστευτηρίων του νέου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Λεωνίδα Παντελίδη. Ο Παντελίδης, από τη μεριά του, εξέφρασε «τη σθεναρή πεποίθηση ότι οι χώρες μας μπορούν να είναι αποτελεσματικοί εταίροι» στην «ενθάρρυνση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και συνεργασίας», βοηθώντας έτσι στην οικοδόμηση των θεμελίων για μια διαρκή ειρήνη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ