Πέμπτη 30 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Συγκέντρωση εργολαβικών χτες στον «Ευαγγελισμό»

Κινητοποιήσεις καθαριστών/στριών και στο Νοσοκομείο Αρτας

Με κεντρικό σύνθημα «Να πληρωθούν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα. Οχι στη σκλαβιά των εργολάβων, αλλά και των ατομικών συμβάσεων. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους», το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ) και οι εργολαβικοί εργάτες έκαναν χτες συγκέντρωση στο νοσοκομείο. Οι περίπου 400 εργολαβικοί εργαζόμενοι είναι εδώ και τρεις μήνες απλήρωτοι, με τη δικαιολογία ότι οι συμβάσεις των εργολάβων έχουν λήξει και γι' αυτό δεν υπογράφονται από την πάρεδρο εντάλματα πληρωμής.

Από τις 5 το πρωί, συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο, παρά την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, που τους έβαλε αποβραδίς να πάρουν μαζί τους τα ρούχα της δουλειάς, ώστε να μπουν το πρωί από την «πίσω πόρτα» και να μην «πέσουν πάνω» στην κινητοποίηση. Επιπλέον, κλείδωσε το γραφείο όπου υπογράφουν για την προσέλευσή τους στη δουλειά, ώστε να φαίνονται αδικαιολόγητα απόντες όσοι συμμετέχουν στη συγκέντρωση. Να σημειωθεί, ακόμη, η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων μέσα στο χώρο του νοσοκομείου, που αποχώρησαν μετά από τις διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων.

Κάτω από την πίεση, η Διοίκηση του νοσοκομείου δεσμεύτηκε προφορικά ότι θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα ενός μήνα και ότι στο εξής θα υπογράφονται τα εντάλματα πληρωμής, μέχρι να οριστικοποιηθεί το νέο εργασιακό καθεστώς. Τόσο η Διοίκηση, όσο και συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «έσπρωχναν» τους εργαζόμενους προς τις ατομικές Συμβάσεις, κρύβοντας πως αυτές επιφυλάσσουν τους ίδιους και χειρότερους όρους εργασίας.

Σταθερή δουλειά με δικαιώματα διεκδίκησαν καθαρίστριες και καθαριστές και στο νοσοκομείο της Αρτας, με την κινητοποίηση που οργάνωσαν χτες. «Εξω οι εργολάβοι από το νοσοκομείο - Δουλειά με δικαιώματα για όλους», έγραφε το πανό που άνοιξαν στην είσοδο του κτιρίου. «Ο αγώνας των καθαριστριών στο Νοσοκομείο αφορά όλους τους εργαζόμενους, όλους τους ασθενείς. Για να είναι καθαρά τα Νοσοκομεία πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως αξίζει στη βαριά και ανθυγιεινή δουλειά τους», σημειώνει σε ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Αρτας, που βρέθηκε στο πλευρό τους.

Τη στήριξή τους στα αιτήματα των εργαζομένων εξέφρασαν το Σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου, καθώς και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αρτας.

Τέλος, την απόλυση των τεσσάρων από τις οχτώ συνολικά καθαρίστριες του νοσοκομείου του νησιού, με αφορμή τη λήξη της σύμβασης του εργολάβου, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας. «Οι καθαρίστριες πλέον θα προσληφθούν με ατομικές Συμβάσεις έχοντας σαν εργοδότη το ίδιο το Νοσοκομείο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του και εξηγεί ότι οι ατομικές συμβάσεις παροχής υπηρεσιών δεν εξασφαλίζουν στις εργαζόμενες μια σειρά δικαιώματα, όπως ρεπό, άδειες και επιδόματα. «Η μόνη λύση είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας του Νοσοκομείου» και συγκεκριμένα να καλύπτει όλες τις βάρδιες και τις κλινικές, καταλήγει το Εργατικό Κέντρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ