Τετάρτη 1 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Νέα χαράτσια, αντί διεκδίκησης των οφειλομένων;

Ανακοίνωση της ΝΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ

Τα πραγματικά προβλήματα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησής του, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις του δήμου για την επαναφορά του «τέλους επιβίβασης» στα οχήματα που επιβιβάζονται από το λιμάνι στα πλοία προς το εξωτερικό, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Οπως σημειώνει η ΝΕ σε ανακοίνωσή της «η ελληνική κυβέρνηση, στα πλαίσια των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιεί και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μετατρέποντάς το σε ΑΕ, σε πρώτη φάση με μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι όμως σίγουρο ότι, στην πορεία, θα το πουλήσει σε ιδιώτες όπως έχει κάνει και με άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως π.χ. τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης». Ετσι, επισημαίνει για το «κίνητρο» της κινητοποίησης: «Μήπως, τελικά, ο δήμος σηκώνει αυτό το θέμα ξέροντας ότι με βάση τη σχετική νομοθεσία και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί αυτό το τέλος - ώστε να έχει άλλοθι σε μια μελλοντική επιβολή νέων έμμεσων φόρων στους δημότες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οικονομικά του»;

Στη συνέχεια η ΝΕ καλεί το δήμαρχο Ηγουμενίτσας Αντρέα Νταή, στέλεχος του ΣΥΝ και «εκλεκτό τέκνο» του Αλέκου Παπαδόπουλου να απαντήσει: Γιατί «δε διεκδικεί ο δήμος από το υπουργείο Εσωτερικών αυτά που δικαιούται και που η κυβέρνηση αρνείται να τα δώσει; (Ο λόγος γίνεται για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ΚΑΠ υπέρ των ΟΤΑ, τα οποία εισπράττει η κυβέρνηση από συγκεκριμένους φόρους, αλλά δεν τα καταβάλει κάτι χρόνια τώρα)».

«Επομένως, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, το ζήτημα μπαίνει σε άλλη βάση: Διεκδίκηση και αγώνας ναι, αλλά με άλλο προσανατολισμό». Και προτείνει συγκεκριμένα:

- Μεταφορά αρμοδιοτήτων, χώρων και πόρων του Λιμενικού Ταμείου, εξ ολοκλήρου στο δήμο και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους.

- ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

- Αδιαπραγμάτευτοι οι ΚΑΠ, η κυβέρνηση παρανομεί με το να μην το καταβάλλει στους δικαιούχους που είναι οι ΟΤΑ.

- Διαφωνούμε ριζικά με την επιβολή νέων φόρων όποια μορφή και αν έχουν».

Και η ΝΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ καταλήγει:

«Εμείς πιστεύουμε ότι η οριστική λύση των προβλημάτων που συσσωρεύονται στο χώρο των ΟΤΑ βρίσκεται στη σύγκρουση και ρήξη με αυτή την πολιτική - είτε εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ - αλλά και της ΕΕ, που οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πλέον τόσο ορατές που δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Οι επιλογές του καθενός είναι συνειδητές και αντίστοιχα παίρνει και τις ευθύνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ